Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

A londoni egyetemen tiltólistára tették a sértő illegális bevándorló kifejezést, helyette okmány nélkülit kell mondani

One toilet for all
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Átfogó nyelvi útmutatót tett közzé a Londoni Metropolitan Egyetem. Felszólította a hallgatókat, hogy ne használják a sértőnek tartott „illegális bevándorló” kifejezést, helyette a „dokumentumok nélküli ” szót használják. Nigel Mills konzervatív parlamenti képviselő őrültségnek nevezte az ébredés kultúrája, a woke hívei által szorgalmazott változtatást.
Vágólapra másolva!

Annál is inkább, mert nem csupán az „illegális bevándorló” kifejezést, de sok, más szót is tiltólistára tennének. Komplett nyelvi útmutatót készítettek az új módinak megfelelően. 

Így kerülendő lesz a férj vagy feleség szó,inkább a házastárs a használandó, a barát, barátnő esetében pedig a partner a megfelelő. Nem beszélve a nyelvi kukába való, ókonzervatív apa, anya kifejezésről, mely helyett a szülő, gondviselő a helyes.

Nigel Mills „nevetséges woke képtelenségnek” nevezte az egyetem által kiadott nyelvi kalauzt.

Az illegális bevándorló egyszerű, tényszerű kifejezés valakire, aki nem törvényesen, útlevéllel vagy más papírokkal érkezett az Egyesült Királyságba. Az egyetemek jobban is felhasználhatnák a tandíjat, mintsem azért fizetnek, hogy létrehozzák ezt a »szemetet«”

nyilatkozta a Sunnak Mr. Mills.

A 12 500 hallgatót számláló Londoni Metropolitan Egyetem azonban nem tartja őrültségnek a kezdeményezést. A honlapján közzétett nyilatkozat szerint: „Büszkék vagyunk arra, hogy olyan egyetemi közösségünk van, amely korban, etnikai hovatartozásban, nemzetiségben, szexualitásban, nemi identitásban és sok más jellemzőben is sokszínű. Ezért fontos számunkra a befogadó nyelvhasználatra való törekvés. Olyan szavakat szeretnénk használni, amelyek tiszteletet sugároznak.”

Az egyetem emellett azt tanácsolja, hogy a diákok és a tanárok se használjanak olyan kifejezéseket, mint az idős, öreg vagy nyugdíjas.

Az egyetem szóvivője szerint ez nem a politikai korrektségről szól; inkább arról, hogy mindenki értékesnek érezze magát. Kitartanak értékeik és az útmutató a pozitív hatásai mellett.

Azt azonban nem tette hozzá, hogy ha így megy tovább, akkor előbb vagy utóbb az egész angol szókészletet revízió alá kell vonni. Nehogy kicsússzon valaki száján egy nem megfelelő kifejezés.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről