Egy hálószobában a mesterséges intelligenciával

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Milyen hatással van az emberekre a mesterséges intelligencia, mint szexpartner?
Vágólapra másolva!

"Minden kapcsolat munka, ahhoz, hogy jól működjön, dolgozni kell rajta" – ez a nagyvonalú, általánosító közhely hiába fogalmazza meg a maga esszenciális módján a társas kapcsolatok működtetésének alapelvét, ma már nem mondhatjuk rá azt, hogy teljesen igaz lenne. A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben történő elérhetősége ugyanis elhozta azt az időt, amikor már nemcsak, hogy tartós vagy mély társas kapcsolatok, az ebbe fektendő munka sem szükségesek a szexuális kapcsolatok kialakításához, de még egy hús-vér ember sem.

Az elmúlt években egyre több hírt lehetett hallani a chatbotokkal kialakított szorosnak tűnő kapcsolatokról – az élmény, hogy van egy korlátlanul elérhető "társ", aki azonnal megért, könnyen ránkhangolódik és mindig van egy kedves szava, a veszélyek ellenére a jövő, vagyis inkább a jelen bizniszévé vált, ami virágzik és ez nem csoda:

Egy tanulmány megállapította, hogy amikor a chatbotok és az emberek együtt játszottak videojátékokkal, a chatbotok kedvesebbek voltak az emberekhez, mint a résztvevők egymáshoz (Mei et al, 2023). Ami pedig a szexualitást illeti: 

a felhasználók a virtuális valóságon keresztül generált pornót folyamatosan „izgatóbbnak” tartják, mint a régimódi, kétdimenziós változatot (Evans 2023).

Ezenkívül a modern szexjátékok, amiket a nemi szervek már minden típusára kifejlesztettek, több stimulációt képesek létrehozni, mint amennyit a legtöbb valódi, emberi partner valaha nyújtani tudna, ehhez pedig hozzá kell venni azt, a közösségi média felhasználói körében is sokrétű problémákat okozó jelenséget, mely szerint a különböző formátumokban elkészített, szerkesztett, filterezett képek olyan fizikai tökéletességig hozhatók létre, amilyet a hús-vér emberek még korlátlan plasztikai sebészeti beavatkozások segítségével sem tudnának elérni.

A MI elterjedése és annak egyre nagyobb térnyerése a szexualitás területén okkal ad alkalmat az aggodalomra akár a társas kapcsolatokra, akár az intrapszichés folyamatokra gyakorolt hatása miatt.

Bár a "nárcisztikus" kifejezés az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend "borderline" társával együtt, a fogalmak alkalmazását pedig a legtöbb esetben nem korlátozza a pontosság vagy egyéb kritériumrendszer, a mesterséges intelligencia, szexuális kapcsolatok világában történő térnyerése miatt nehéz kikerülni ezt a területet. Mivel a nárcisztikus sérülésben érintett romantikus partnerekre jellemző, hogy jobban foglalkoznak saját szexuális szükségleteikkel, mint partnereik szükségleteivel, éppen ezért az ő körükben nagyobb valószínűséggel örvendenek sikernek a MI által nyújtotta lehetőségek. 

Hiszen a MI-nak nincsenek valódi szükségletei, nem mond nemet, nincs soha rossz kedve, ráadásul a folytonos visszacsatolás és megerősítés elvén működik.

Az, hogy a MI ilyen szintű jelenléte az intim és szexuális kapcsolatok és az egyéni szexualitás megélésének terén milyen következményekkel jár, bejósolhatatlan. Ráadásul egy intenzíven fejlődő területről van szó, amire úgy néz ki, igencsak van kereslet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről