A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Motorcsónakos álomutat ígérnek Nagy-Britanniába a közösségi médiában az albán embercsempészek

migráció, migráns, nagy-brittannia
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Pofátlanul hirdetik szolgáltatásaikat az albán embercsempészbandák a közösségi médiában. Garantált biztonságot, motorcsónakos utazást ígérnek Nagy-Britanniába. A Közel-Keleten beszélt nyelveken írt bejegyzésekben „Isten akaratából” kínálják a nem éppen veszélytelen utakat és vízumot 5-6000 font körüli összegért.
Vágólapra másolva!

A National Crime Agency (NCA), a brit FBI hadat üzent a közösségi oldalakon gombamód szaporodó hirdetéseknek, idén június végéig csaknem 12 ezer hirdetést távolítottak el olyan platformokkal, mint a Facebook, az X, a TikTok és a YouTube.

Az egyik bejegyzésben, amelyen egy motorcsónak két külső erőforrása látható, albánul ez a szöveg áll: „Az embereket motorcsónakkal visszük az Egyesült Királyságba. Háromnegyed órán belül lebonyolítjuk az üzletet.”

„Az átkelés 100 százalékban biztonságos. Ne pazarold el a lehetőséget! Hamarosan indulás. Írj privátban! Ajánlja utazásainkat barátainak, és nyerjen 500 eurót!”

Az egyik, az Afganisztánban beszélt pastu bejegyzés így szól: „Garantáltan biztonságos út Franciaországba... Németországba... Belgiumba... Londonba, Isten akaratából.”

Az Iránban használatos fárszi nyelven „schengeni vízumot” hirdet már 750 eurós ártól, és „visszaküldés nélküli” vízumot 6 ezer eurótól és „szállodai utalványt” 100 euróért.

Áprilisban az NCA letartóztatott három, Egyesült Királyságban élő vietnámit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a közösségi médiát az illegális bevándorlás elősegítésére használták, és a Csatornán való átkeléseket hirdettek. Augusztus 2-án bíróság elé állnak. Májusban letartóztattak egy irakit, aki a Facebookon népszerűsítette az „bevándorlást elősegítő szolgáltatásait.”

A közösségi média kulcsfontosságú a szervezett bűnözői csoportok számára, így a letiltások hatással vannak működésükre, tevékenységük megzavarására. Láttunk olyan eseteket, amikor emiatt taktikát kellett változtatniuk. Az elmúlt néhány hónapban azt tapasztaltuk, hogy lépéseket tettünk az ilyen típusú anyagok közzétételével gyanúsított személyek ellen. Az embercsempészet elleni küzdelem az NCA prioritása, igyekszünk megzavarni a bűnözők üzleti modelljét. Az NCA együttműködik a legismertebb közösségi médiacégekkel, és megakadályozza, hogy bűnözői csoportok használják fel platformjaikat” 

nyilatkozta Dan Barcroft, az NCA szervezett bűnözéssel foglalkozó vezetője.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkapjuk azokat a bűnözőket, akik szemérmetlen módon népszerűsítik az embercsempészetet. Együtt megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az illegális migrációt annak forrásánál kezeljük, felszámoljuk a bandákat, és megakadályozzuk, hogy kiszolgáltatott emberek életét kockáztassák”

– mondta Dame Angela Eagle, belügyi államminiszter.

Tavaly több mint 15 ezer ember kelt át a La Manche-csatornán kis csónakokon, és több mint 2200-an érkeztek a Munkáspárt alig három héttel ezelőtti hivatalba lépése óta. Tegnap az új kormány bejelentette, hogy a továbbiakban nem használja a portlandban horgonyzó Bibby Stockholm nevű hajót a bevándorlók elhelyezésére. A belügyminisztérium megerősítette, hogy nem újítja meg a januárjában lejáró szerződést a háromszintes hajóval.

Suella Braverman, korábbi konzervatív párti belügyminiszter azzal vádolta a kormányzó Munkáspártot, hogy bátorította a Nagy-Britanniába irányuló migrációt, és „zöld utat adott az embercsempészeknek.”

Az új belügyminiszter, Yvette Cooper ezen a héten azt mondta, hogy engedélyezi a tisztviselőknek, hogy feldolgozzák akár 120 ezer olyan ember követelését, akiknek az előző kormány soha nem engedélyezte volna a letelepedést.

„A Munkáspárt a ruandai kitoloncolási terv eltörésével azt akarják mondani a már itt lévő 70 ezer, hajón érkező migránsnak, hogy nyugodtan kérhetnek menedékjogot. Számomra ez amnesztiát jelent. Ez azt jelenti, hogy nem számít, hogyan kerültél ide, itt maradhatsz. Szerintem ez aggasztó, ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia nyitott az illegális migránsok előtt” – nyilatkozta Suella Braverman.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!