A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A breaktánc-tudományok ausztrál doktora legyőzheti a négyszeres olimpiai bajnok Léon Marchand-t - a világhálón

Vágólapra másolva!
Percek alatt világhírű lett Rachael Gunn, művésznevén Raygun. A párizsi olimpián szereplő ausztrál breaktáncos azzal hívta fel magára milliók figyelmét, hogy „sportágától” merőben idegen – hívei szerint a breaktáncot forradalmasító, kreatív – mozdulatsorokkal próbálta megnyerni magának a bírákat. Nem sikerült, nulla pontot szerzett. Igaz, sajátos „kengurutáncáról” a népszerű amerikai showman Jimmy Fallon és az angol énekesnő, Adele is megemlékezett.
Vágólapra másolva!

Nem csoda, hogy hazájában és szerte a világon nekiesett az internet népe, a kibertérben még a keresztvizet is leszedték róla. Mondván, szégyent hozott Ausztráliára, érdemtelenül jutott ki Párizsba. Félszáz ezren pedig petíciót kezdeményetek annak érdekében, hogy felelősségre vonják Raygunt és Anna Mearest, a párizsi ausztrál olimpiai küldöttség vezetőjét. Azaz, az ébredő Ausztrália és a politikai korrektség élharcosai védelmükbe vették a majd 37 éves táncost, aki egyébként tizen-, huszonéves táncosokkal lépett pódiumra. Dr. Rachael Gunn egyébként a sydney-i Macquarie Egyetemen szerzett a breaktánc kultúrájából doktori fokozatot, és – állítólag – több, mint egy évtizede versenyez. Nos, ez nem nagyon látszott produkcióján.

Ennek ellenére sokan a breaktánc reformereként emlegetik, a verseny főbírája szerint az egyetemi tanárnő csupán megpróbált eredeti lenni. A breakdance szövetség pedig az internetes kritikacumani nyomán mentálhigiénés támogatást ajánlott fel neki.

A break az eredetiségről szól, és arról, hogy valami újat tegyünk az asztalra, és képviseljünk az országot, régiót” 

– vette védelmébe a kengurutáncost Martin Gilian, a játékok vezető bírája. „– Raygunt a környezete ihlette meg, ebben az esetben egy kenguru. Öt versenykritériumunknak meg is felelt, csak az ő szintje nem volt olyan magas, mint a többieké.”

Maga az érintett fél, sem rejtette véka alá, hogy vetélytársai sokkal jobbak voltak nála: 

Soha sem tudom majd megverni ezeket a lányokat. Amit én hozok a színpadra, az a kreativitás” 

– nyilatkozta Raygun. Bár ezen az alapon egy szinkronúszó a víz és a ritmus ellen vívott látványos, de hiábavaló küzdelmét is fel lehetne értékelni.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság és a miniszterelnök is ringbe szállt Raygun mellett. Anthony Albanese szerint a tanárnő az országát képviselte, és ennek örülni kell. Kollégája, szomszédos Új-Zéland kormányfője elárulta, hogy hazájában sok rajongója van Raygunnak. Christopher Luxon kijelentette, hogy a legendás krokodilvadász, Steve Irwin után most a breaktáncost adta Ausztrália a világnak. Több más popcsillag mellett a DJ és producer, Fatboy Slim is a mémgyárosok kedvencévé lett táncos védelmére kelt, és dicsérte erőfeszítéseit.

Raygun
Fotó: AFP / AFP or licensors/Australia's Rachael Gunn, known as Raygun competes in the Women's Breaking dance Round robin of the Paris 2024 Olympic Games at La Concorde in Paris, on August 9, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Azért nem volt mindenki elájulva a formabontó Rayguntól. A break egyik úttörője, Richard „Crazy Legs” Colon kulcsszerepet játszott abban, hogy a hiphop a mainstream látóterébe került, azzal vádolta Raygunt, hogy rossz színpadra állt fel.

Colont nem szórakoztatta a produkció, mert ezzel az 1970-es és 80-as években befektetett munka értékét csökkentette, és megbántotta azokat, akik létrehozták ezt a fajta utcai kultúrát.

A breaktánc az olyan emberek kultúrájából ered, akik nehéz életet éltek – tehát amikor ilyesmit látunk, azt kérdezzük: ez egy vicc?” 

– nyilatkozta Colon a New York Postnak. – „Neki ez csak egy hobbi, és ez így rendben van, tedd a dolgod, érezd jól magad, de rossz színpadon állsz.”

Colon azzal is megvádolta Raygunt, hogy elvette a lehetőséget egy másik breaktáncostól, aki sokkal jobban szerepelhetett volna. 

„A tehetségesebb ausztrál brékerek helyét vette át, valószínűleg azért, mert nem volt elég erőforrásuk vagy pénzük ahhoz, hogy kijussanak az olimpiára ” – mondta Colon.

A kenguru táncos online bírálói szerint állítólag a tavaly októberben Sydneyben rendezett óceániai selejtezőt Rachael Gunn kedvéért hozták létre, és megkérdőjelezték a kvalifikáció eredményét. Még olyan pletyka is napvilágot látott, hogy hasznot húzott egy alapvetően elhibázott kiválasztási folyamatból.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság szerint a versenyző a tavaly októberben Sydney-ben rendezett óceániai kvalifikációs verseny a meghatározott rendszer szerint zajlott és kilenc független nemzetközi bíróból állt, akiket kifejezetten azért hoztak Ausztráliába, hogy igazságos, szakszerű és átlátható elbírálást biztosítsanak. Négy ország – Ausztrália, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és Fidzsi-szigetek – sportolói versenyeztek. Nem éppen a breakdance krémje.

Azt a kérdést azonban kevesen tették fel, hogy mitől breaktáncos a breaktáncos. Milyen követelményeknek kell megfelelnie, és mennyire elég az elhivatottság, a sajátosan értelmezett kreativitás a nemzetközi szerepléshez? Mindenesetre a táncos léptű egyetemi doktor már annyit elért, hogy szinte többet írnak és beszélnek róla, mint a játékok francia hőséről, a négy aranyérmet nyert úszóról, Léon Marchand-ról. Az interneten máris verhetetlen.

Egy biztos, hogy a Los Angeles-i játékok programjában már nem szerepel a breaktánc. S hogy ez jó, vagy éppen ellenkezőleg, rossz hír Raygun és a nyomába lépni szándékozók számára, azon még egy darabig elvitatkozgathatunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!