Joe Biden több százezer illegális migránsnak ad amnesztiát

Vágólapra másolva!
A Biden-Harris-kormány belbiztonsági minisztériuma nemrégiben jelentette be a „Családok egyben tartása” nevezetű programot, amely legalább 550 000, már az Egyesült Államokban tartózkodó illegális bevándorló tömeges amnesztiáját jelenti.
Vágólapra másolva!

A szövetségi kormány azt állítja, hogy az új eljárás a Biden-Harris-kormányzat „elkötelezettségét bizonyítja a családok egységének előmozdítása iránt a bevándorlási rendszerben”.

A program lehetővé tenné egyes illegális bevándorlók, köztük az amerikai állampolgárok házastársai és mostohagyermekei számára, hogy „a meglévő törvényi felhatalmazás alapján helyben kérjenek feltételes szabadlábra helyezést”.

Ha a feltételes szabadlábra helyezés megtörténik, a jogosult illegális bevándorlók az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg státuszuk kiigazítását kérik.

A kormányzat becslése szerint 500 000 illegális bevándorló házastársa és 50 000 amerikai állampolgár illegális bevándorló mostohagyermeke jogosult az eljárásra.

A nagyjából félmillió amerikai állampolgár házastársa közül a legtöbbjük átlagosan 23 éve tartózkodik illegálisan az Egyesült Államokban – közölte a minisztérium. A programban való részvételhez a házastársaknak 2014 júniusa óta kell illegálisan az országban élniük, és 2024 júniusa óta kell házasságot kötniük egy állampolgárral.

Az amerikai állampolgárok jogosult mostohagyermekeinek 21 év alattiaknak és hajadonoknak kell lenniük. 2024 júniusa óta kell jogellenesen az Egyesült Államokban tartózkodniuk, és az illegális bevándorló szülőjüknek állampolgárral kötött házasságban kell élnie.

A kérelmezőknek nem lehet „kizáró büntetett előéletük”, amely olyan bűncselekményeket foglal magában, mint a gyilkosság, nemi erőszak, lőfegyverrel vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, súlyos testi sértés, gyermekpornográfia vagy gyermekbántalmazás, valamint családon belüli erőszak. Az egyéb bűncselekményekért elítéltek „megdönthetik az alkalmatlanság vélelmét” azáltal, hogy „olyan pozitív tényezőket mutatnak be, amelyek figyelembe vehetők e vélelem megdöntésében, és bizonyítják, hogy Ön a mérlegelési jogkör kedvező gyakorlását indokolja”.

A Biden-Harris-kormány programjában még a jelenleg kitoloncolási eljárás alatt álló illegális külföldiek is jogosultak lehetnek.

Ha az Ön ügyében jogerős, végre nem hajtott kitoloncolási végzés, nem kizáró büntetett előélet vagy egyéb derogáló információ szerepel, akkor további dokumentumokat nyújthat be, amelyek Ön szerint bizonyítják, hogy a feltételes szabadlábra helyezése jelentős közhasznú vagy sürgős humanitárius okok miatt indokolt, és hogy Ön megérdemli a mérlegelési jogkör kedvező gyakorlását” – közölte az USCIS.

A kritikusok a kormány végrehajtási rendeletét tömeges amnesztiaprogramnak nevezték.

Pénteken egy 16 republikánus vezetésű államból álló csoport az America First Legal jogvédő szervezet partnerségével pert indított a szövetségi kormány ellen a program leállítása érdekében. Az erőfeszítéseket többek között Texas, Idaho, Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, Missouri, Észak-Dakota, Ohio, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Tennessee és Wyoming államok próbálják megakadályozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!