A szexuális bűnözők megúszhatják a büntetőeljárást, ha bocsánatot kérnek

Vágólapra másolva!
Egy szerdai jelentés szerint a késelő bűncselekményt elkövetők és a szexuális bűnözők megúszhatják a büntetőeljárást, ha megbánást tanúsítanak és bocsánatot kérnek.
Vágólapra másolva!

A Daily Telegraph szerint a márciusig több mint 147 000 személyt vádoltak meg az Egyesült Királyságban, szexuális bűncselekményekkel, erőszakkal, vagy fegyvertartással. Az esetek többségében büntetőeljárás indítása helyett a hatóságok közösségi határozatokat hoztak.

A rendőrségi útmutató szerint a közösségi állásfoglalásokat az alacsony szintű bűncselekményekre kell korlátozni, és az elkövetőknek bocsánatot kell kérniük az áldozattól, „felelősséget” kell vállalniuk a bűncselekményükért, és valamilyen formában kárpótlást kell nyújtaniuk.

A kiadott határozatok száma 2019 óta – akkor 102 574-et jegyeztek fel – 40 százalékkal nőtt, és az igazságügyi minisztérium adatainak elemzése értelmében ma már majdnem kétszer olyan gyakoriak, mint a büntetőjogi vádemelés.

Az emelkedés a büntető igazságszolgáltatási rendszer egyre mélyülő válsága közepette következett be. A börtönök annyira tele vannak, hogy 

a kormány a jövő hónap elején több ezer bűnözőt enged majd szabadon, 

közben a rendőrség aggodalmát fejezte ki, hogy a börtönök túlzsúfoltságának súlyosbodása korlátozhatja a letartóztatási képességüket.

Jess Phillips, a belügyminisztérium védelméért felelős minisztere elrendelte a „nem érintkezéses” szexuális bűncselekményekre adott rendőrségi válaszlépések felülvizsgálatát. Ez a kérdés állítólag már felmerült a Sarah Everard megerőszakolásával és meggyilkolásával kapcsolatos vizsgálat során is.

Phillips a Telegraphnak nyilatkozva: 

A kormány világosan kijelentette, hogy a nők  elleni erőszak nemzeti vészhelyzetet jelent, és elvárjuk, hogy a rendőrség minden szexuális bűncselekményt a neki kijáró komolysággal kezeljen.”

2019 óta a rablásért adott közösségi határozatok száma 127 százalékkal, 175-ről 397-re nőtt. A szexuális bűncselekmények miatt kiadott határozatok 29 százalékkal, 482-ről 621-re emelkedtek.

A személy elleni erőszakkal járó bűncselekmények miatt hozott határozatok 57 százalékkal, 29 188-ról 45 845-re emelkedtek, míg a fegyvertartás miatt hozott határozatok 77 százalékkal, 1590-ről 2821-re.

Keir Starmer miniszterelnök baloldali munkáspárti kormánya megfogadta, hogy egy évtizeden belül a felére csökkenti az elítélések számát.

Angliában és Walesben a börtönlakók száma e hónap elején elérte a 87 893-at - egy hét alatt 397 fővel nőtt a közelmúltbeli southporti késelésekkel kapcsolatos zavargások után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!