Raktárban végzi Jakab király – férfiak helyett nők uralkodnak majd a pénzügyminisztériumban

Vágólapra másolva!
Már rendben van a brit költségvetés, száguld a gazdaság, nőnek a bérek és az elhibázott bevándorláspolitika sem vesz ki súlyos font milliókat az adófizetők zsebéből. Nem csoda, hogy a júliusi munkáspárti győzelem után Rachel Reeves azzal is ráér foglalkozni, hogy Downing Street 11. szám alatti pénzügyminiszteri rezidenciából száműzze a híres angol férfiak képeit.
Vágólapra másolva!

Rachel Reeves bejelentette, hogy a díszes tárgyalóteremben a korábban a falakon lógó festményeket felváltják a nőkről készült vagy női művészek által készített alkotások. Annak érdekében, hogy „megünnepeljük a csodálatos nőket, akik előttünk jártak”. A fontos és halaszthatatlan döntés nem sokkal azután született, hogy Keir Starmer, az Egyesült Királyság nyáron hivatalba lépett munkáspárti kormányfője eltávolíttatta Margaret Thatcher portréját a szomszédos, 10. számú miniszterelnöki rezidencia dolgozószobájából. Azzal indokolva lépését, hogy Nagy-Britannia első női miniszterelnökének portréját nyugtalanítónak találja.

Most még a páncélt viselő II. Jakab király képe áll mögöttem, de a jövő héten már másféle műalkotások lesznek ebben a teremben. Minden kép nőket ábrázol majd, és természetesen kiemelt helyre kerül majd Millicent Fawcett portréja” 

jelentette ki a pénzügyminiszter. Millicent Fawcett angol író és politikus 1897 és 1919 között vezette Nagy-Britannia legnagyobb nőjogi egyesületét és a nők választójogáért küzdött. II. Jakab képe valószínűleg egy raktárba kerül, s alighanem követik királyukat a díszes teremben eddig a falakon lógó hírességek is.

Konzervatív körök „szánalmas gesztuspolitikaként” utasították el a képek kicserélésére vonatkozó tervet. Annál is inkább, mert az új kormány képviselői nem voltak ennyire érzékenyek, akkor, amikor a nyugdíjasok téli fűtéstámogatásának csökkentéséről döntöttek.

Ms. Reeves egyébként az Egyesült Királyság első női pénzügyminisztere, aki politikai karrierje központi témájává tette a nők helyzetének előmozdítását.Tavaly kiadott egy nagy vihart aratott könyvet a női közgazdászokról, ám később bocsánatkérésre kényszerült, mert kiderült, hogy a munka egyes részeit egy az egyben, forrásmegjelölés nélkül vette át a Wikipédiából.

A jelentések szerint a szerda esti fogadáson azzal dicsekedett, hogy áttörte a merev szabályokat a Pénzügyminisztériumban, és megfogadta, hogy megszünteti a nemek közötti bérszakadékot.

54 éve született meg a Barbara Castle-féle egyenlő bérezésről szóló törvény, de még mindig 14 százalékos különbség van a férfiak és a nők fizetése között. Az a pénzügyér akarok lenni, aki egyszer és mindenkorra megszünteti ezt a bérezési szakadékot” 

– mondta Rachel Reeves.

Egyik „fontos terve” azonban máris kudarcot vallott, azon munkálkodott, hogy eltávolítsa el a piszoárt a minisztérium mellékhelyiségéből, ám miután kiderült, hogy ehhez a műemlékvédelem engedélye kell, és súlyos pénzekbe kerülne a változtatás, elállt a tervétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!