Január óta több mint 23 ezren hajóztak a La Manche csatornán át Nagy-Britanniába

Vágólapra másolva!
Ijesztő számok, adatok jelentek meg a MaiOnline felületén. Az emberkereskedők a francia partokról átkelő vízi járművekbe átlagosan 52 migránst helyeznek el. 2018 óta több mint hatszorosára emelkedett a csónakokba és hajókba bezsúfoltak száma. Csak ezen a hétvégén 1100-an keltek át a La Manche csatornán, és január óta több mint 23 000 ember jutott be az Egyesült Királyságba különféle hajókon, csónakokon.
Vágólapra másolva!

Természetesen azzal, hogy átlagosan 52 „menedékkérőt” zsúfolnak a hajókba, még veszélyesebb az átkelés. Csak az idén legalább 39-en veszítették életüket az csempészbandák kapzsisága miatt. Január 1-je óta 447 hajó fedélzetén mintegy 23 544 migráns kelt át a Franciaországot Nagy-Britanniától elválasztó La Manche csatornán.

Hat éve, 2018-ban még csak 499 migráns érkezett az Egyesült Királyságba 43 kishajóval, vagyis egy-egy hajó – átlagosan - hét embert vett fel. 2019-ben 11-en, 2020-ban 13-an, 2021-re 27-en, 2022-re pedig már átlagosan 41-en préselődtek be egy-egy hajóba. Tavaly 49, idén pedig már 52,7-re nőtt az egy „fuvarral” átszállítottak száma.

Mellesleg a közelmúltban számos csatorna katasztrófa túlélő azt állította, hogy a túlzsúfolt hajót szándékosan elsüllyesztették, hogy minél gyorsabban eljussanak Nagy-Britanniába.

Sami Berhane az eritreai Asmarából érkezett, és a MailOnline-nak azt nyilatkozta, a menekültekkel zsúfolt hajót az egyik utasa szándékosan megrongálta. Azért, mert úgy hitték, így gyorsabban felszedik és Angliába szállítják őket.

„Két etióp férfi volt a hajón, és mindkettőjüknél volt mentőmellény, de nálunk nem volt semmi. Amikor megláttunk egy angol őrhajót, boldogságunkban ünnepelni és kiabálni kezdtünk, és aztán az egyik etióp férfi a késével kilyukasztotta a gumicsónakunkat” 

– nyilatkozta a 33 éves túlélő.

„Véget akarunk vetni a veszélyes kishajós átkeléseknek, amelyek során életek kerülnek veszélybe, ás aláássák határaink biztonságát. Amint azt a közelmúltban történt tragédiákkal kapcsolatban láttunk, az nem érdekli a bandákat. Ők csak a szerencsétlen emberek pénzére pályáznak. Le kell bontani ezt a kegyetlen »üzleti modellt« és bíróság elé kell állítani a halállal kufárkodókat. Az új Határbiztonsági Parancsnokság felállításával fokozzuk az erőfeszítéseinket" – reagált az adatokra a brit belügyminisztérium szóvivője.

A helyzet komolyságát érzékelteti, hogy a kormány azt a Martin Hewitt rendőrfőnököt nevezte ki az új parancsnokság élére, aki felügyelte a Covid-19 lezárások idején a rendeletek és törvények betartását az Egyesült Királyságban.

Keir Starmer miniszterelnök lázasan próbálja feledtetni, hogy érdemben vajmi kevés olyan határozott intézkedés történt, amivel megfékezhető lenne a Nagy-Britanniába illegálisan érkezők száma. A munkáspárti kormányfő Olaszországban tárgyal a migrációs válságról.

A brit miniszterelnök és Mr. Hewitt felkeresi az olasz Nemzeti Koordinációs Központot, ahol tájékoztatást kapnak az illegális migrációra adott olasz válaszokról. Keir Starmer miniszterelnök jelezte, hogy kész egy, az Olaszország és Albánia migrációs megállapodásához hasonló megállapodás megkötésére, amely szerint a menedékkérőket a balkáni országban tartják kérelmük elbírálásig.

Emberi jogi aktivisták azonban máris bírálták a tervet, szerintük ez megvalósíthatatlan, de az olasz kormány azzal érvel, hogy mindenáron csökkenteni kell a tengeren érkező migránsok számát. Az angol kormányfő egyik első hivatali ténykedése volt, hogy megszüntette az előző, konzervatív kormány ruandai kitoloncolási módszerét, és kijelentette, hogy nem lesz több trükközés a migráció megfékezése körül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!