A transznemű paralimpiai futó nem tudta kvalifikálni magát a női 400 méteres döntőbe

Vágólapra másolva!
Egy transznemű olasz paralimpiai futó nem tudta kvalifikálni magát a 400 méteres sprintfutás női T-12-es kategóriájában, mert az elődöntőben harmadik lett.
Vágólapra másolva!

Valentina Petrillo, biológiailag férfi, az első körben 58,35 másodperces idővel kvalifikálta magát az elődöntőbe a párizsi paralimpián. Az elődöntő során azonban Petrillo 57,58 másodperces időt futott, és harmadik lett – írja a Fox News.

Hagar Safrarzadeh Ghahderijani iráni paralimpikon 56.07-es idővel, míg Alejandra Paolo Perez Lopez venezuelai paralimpikon 56.34-es idővel második lett.

Petrillo fiatalabb korában kezdett el futni, azonban miután 14 évesen kiderült, hogy Stargardt-kórban szenved, abbahagyta, és csak 41 éves korában kezdett el férfi parasportolóként versenyezni – írja az Athletic.

A Stargardt-kór tünetei közé tartozik a Nemzeti Szemészeti Intézet szerint „a központi látás lassú elvesztése mindkét szemen”, valamint „szürke, fekete vagy homályos foltok a látótér közepén”, „fényérzékenység” és „színvakság”.

A vereség után Petrillo kijelentette, hogy „keményebben nyomta”, mint reggel, de hozzátette, hogy a többi versenyző „erősebb” volt nála.

A végsőkig próbálkoztam, nem tudtam megcsinálni” 

– mondta Petrillo. „Ez tegnap este kimaradt. Keményebben nyomtam, mint ma reggel, és megpróbáltam. Erősebbek nálam. Semmit sem tudok tenni. Nekem 56 (másodpercet) kellett teljesítenem, hogy bejussak a döntőbe. Ez lehetetlen, 57.58. Boldognak kell lennem, még ha egy kicsit fel is vagyok dúlva”.

Petrillo 2015 és 2018 között 11 országos bajnoki címet nyert, amikor még a férfi T12-es kategóriában versenyzett – írja a csatorna. 2023-ban Petrillo bronzérmet nyert a női 400 méteres síkfutásban a paralimpián.

2018-ban, miután felfedte a feleségének, hogy transzneműként azonosítja magát, Petrillo „nőként kezdett élni”, 2019 elején pedig hormonterápiába kezdett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!