A sportág megkezdése után fél évvel lett dobogós a transznemű vívó

Vágólapra másolva!
A semmiből bukkant fel egy transznemű vívó és fél évvel a sportág megkezdése után rögtön megszerezte a második helyet a 2024-es bajnokságon.
Vágólapra másolva!

A 39 éves Annika Rose Suchoski nemrég megszerezte a második helyet a Fortune Vívó Regionális Bajnokságon Ontarioban, évek óta versenyző nőket megelőzve ezzel – számolt be a Daily Mail.

Valójában ez volt Suchoski legelső versenye, mióta nőként csatlakozott a sportághoz.

Suchoski, aki magasabb, mint az összes többi női vívó, azt állítja, hogy 2018-ban „vált” nővé, és 2022-ben volt a nemátalakító műtétje.

Februárban kezdtem el, és beleszerettem” 

– mondta a férfi születésű vívó a sportágról.

Nagyon nehéz, de van egy kiváló edzőm, aki kétszeres világbajnok, és pár hónap múlva Dubaiba utazik, hogy a harmadik címért küzdjön” 

– tette hozzá Suchoski. „Rajta keresztül olimpikonokkal és nemzetközi bajnokokkal dolgozhattam együtt.”

Suchoski nem az első olyan sportoló, aki férfiként nőként azonosítja magát és aki rövid idő alatt a vívás elitjébe emelkedett. Éppen tavaly a 71 éves transznemű vívó, Liz Kocab nyerte meg a 2023-as FIE Veterán Vívó Világbajnokságot.

Kocab tavaly október 15-én Floridában a női tőrözők között győzte le a 14-szeres finn bajnok, Marja-Liisa Someroja-t.

„Támogatni akartam az USA Fencinget” – mondta Kocab a győzelem után. „Egyébként valójában azon gondolkodtam, hogy visszavonulok. De úgy gondoltam, hogy fontos, hogy támogassam az USA-t. Így akarok köszönetet mondani az USA Fencingnek.”

Az USA Fencing 2022-ben frissítette a transznemű versenyzőkre vonatkozó politikáját, és 

kivétel nélkül minden női kategóriáját megnyitotta a magukat transznemű nőnek valló férfiak előtt.

A szervezet úgy rendelkezett, hogy a transznemű sportolók „az USA Fencing által szentesített versenyeken a nemi identitásuknak megfelelő módon vehetnek részt, függetlenül attól, hogy milyen nemet társítottak hozzájuk a születésükkor”.

Az USA Fencing hozzátette, hogy ez a politika „fontos első lépés” a „mindenki számára biztosított méltányosság felé”.

Sőt, Phil Andrews, az USA Fencing vezérigazgatója harciasan bejelentette, hogy a szervezet kitart a szabályai mellett, függetlenül attól, hogy a kérdés hogyan „fejlődik”, ami azt jelenti, hogy még ha más sportágak kezdenek is visszalépni attól, hogy a férfiszületésű versenyzők nőként versenyezzenek – és sokan kezdenek így tenni -, az ő csoportja kitart a transzneműek mellett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!