Georg Spöttle: Irán 180 rakétát lőtt ki Izraelre

Vágólapra másolva!
Teherán beváltotta ígéretét és kedd este rakétatámadást indított Izrael ellen. Georg Spöttle írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Az akcióra a perzsa állam legfelsőbb vezetője Imám Ajatollah Hamenei adott parancsot. Első alkalommal támadtak Fatah-1 típusú hiperszonikus, ballisztikus rakétával. Az iráni sajtó szerint két izraeli katonai bázisban komoly károk keletkeztek.

Irán lépése

Irán lépett, miután feltehetően egy Moszad akció miatt csipogók és rádió adóvevők ezrei robbantak fel Libanonban és Szíriában megölve a Hezbollah több tagját és súlyosan megsebesítve a bejruti iráni nagykövetet, akinek a csipogó kezében robbant fel. A diplomata elveszítette az újait és megvakult a repeszektől. Teherán bosszút állt Sejk Hasszán Naszrallah a Hezbollah főtitkárának megöléséért, valamint a vele éppen tárgyaló iráni tábornok Abbasz Nilforushan haláláért. A perzsa állam ezen felül még mindig dühös Izraelre a damaszkuszi nagykövetségük bombázásáért, amelyben több magasrangú diplomata és az Iszlám Forradalmi Gárda tisztjei vesztették életüket.

A Moszad ügynökei Teheránban iktatták ki a Hamasz egyik első emberét Iszmail Hanijét ez év júliusában. A múltban izraeli ügynökök több iráni atomtudós ellen követtek el merényletet, hogy ezzel lassítsák Irán nukleáris programját. A két ország esküdt ellenségként tekint egymásra. Teherán komoly segítséget nyújt mind a Hezbollahnak, mid pedig a Hamasznak és az Iszlám Dzsihádnak, hogy ezzel állandó védekezést váltson ki a zsidó államtól. Ez hatalmas költségekkel jár és pszichológiai nyomást helyez a lakosságra.

Izraelben már kedd este összeült a válságstáb, hogy a kabinet és katonai vezetés megvitassák a válaszlépéseket. 

Benjamin Netanjahu komoly katonai lépéssel fenyegette meg a teheráni vezetést. Irán viszont azzal fenyegetőzik, hogy egy izraeli válaszcsapás után minden katonai erejét beveti.

A Közel-Kelet légterét szerda délelőttig lezárták, bár a legtöbb légitársaság már napokkal ezelőtt felfüggesztette járatait Bejrutba és Tel Avivba tartva a légtérbe érkező drónoktól és rakétáktól.

A tegnapi támadásban az izraeli sajtó szerint egy ember életét vesztette és néhányan könnyebben megsérültek a lehulló rakétadaraboktól. Az iráni lapok arról írtak, hogy megsemmisült a Nevatim katonai repülőtér, ahol az F-35 típusú vadászbombázók bázisa van és komoly károk keletkeztek egy másik katonai létesítményben is. A Forradalmi Gárda a rakétákat Isfahan, Tabriz, Khoramabad, Karaj és Arak városokból indította.

Katonai szakértők szerint Izrael iráni olajfinomítókat, kikötőket és katonai létesítményeket fog lebombázni a következő napokban. Nem kizárható magasrangú politikusok és katonatisztek likvidálása sem. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!
GeorgSpöttleavatar
Szerző:Georg Spöttle
Szerző:Georg Spöttle