Hajók elleni terrortámadástól tart a német kormány

Corvette "Ludwigshafen am Rhein" departs for deployment
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
A GSG 9 terrorellenes különleges rendőri egység a jövőben a Balti-tengeren is állomásozik majd. Az ARD német köztelevízió információi szerint a belügyminisztérium azért döntött így, hogy a tengeren fennálló fenyegetettségi helyzetet jobban kezelni tudja. Amennyiben terroristák hajókat támadnának meg, vagy robbanóanyaggal teli motorcsónakokkal terveznének támadni, akkor a kommandósok gyorsan reagálhatnak.
Vágólapra másolva!

A GSG 9 (9-es számú határőrcsoport) egy további támaszpontot kap a holsteini Neustadtban, a Balti-tenger partján - tudta meg biztonsági körökből az ARD főstúdiója. Az elit egység számára már jó ideje tervezik a tengerparti bázist, de az elmúlt héten állítólag Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter zöld utat adott a projektnek. A belügyminisztérium megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni az új támaszpontról.

Neustadt lesz a GSG 9 kommandósainak harmadik állomáshelye. A szervezetnek az 1972-es megalakulása óta a Bonn melletti St. Augustinban van a központja, de több éve Berlinben is állomásozik egy műveleti egységgel. A GSG 9 tengeri műveleti egysége a jövőben Neustadtban fog állomásozni.

A GSG 9-nek jelenleg három különböző szakterülettel rendelkező kommandós csoportja van: 

egy ejtőernyősökből álló műveleti egység, egy búvárokból és hajókból álló tengeri egység - mindkettő St.Augustinban található. 

A berlini akciócsoport motorkerékpáros bevetésekre specializálódott. Egy negyedik, precíziós mesterlövészeket foglalkoztató egységet nemrégiben osztottak szét a három másik műveleti egység között egy átszervezés keretében. A terv tehát az, hogy minden helyszínen állomásozik egy-egy műveleti egység, mindegyik más-más szakterülettel, és St. Augustin marad a főhadiszállásuk.

A GSG 9 a szövetségi rendőrség terrorizmus elleni különleges egysége, amely a belügyminisztériumnak van alárendelve. Különösen az iszlamista és a jobboldali terrorizmus, valamint a szervezett bűnözés, például a drog, fegyver és embercsempészet elleni küzdelemben vetik be.

Az alakulatot 1972 szeptemberében hozták létre miután palesztin merénylők a müncheni olimpiai játékokon az izraeli csapat ellen terrortámadást hajtottak végre. Az akkori Szövetségi Határőrség 9-es csoportja lett terrorelhárítás, innen a név Grenzschutzgruppe 9, rövidítése GSG 9. A támadás világossá tette, hogy a Német Szövetségi Köztársaság nem volt felkészülve a terrorista támadások kezelésére. Hosszú évekig a baloldali RAF (Vörös Brigádok Frakciója) elleni harc állt a középpontban.

A leghíresebb bevetésük 1977 októberében volt, amikor arab terroristák eltérítették a Lufthansa légitársaság Palma de Mallorca-ból Frankfurtba tartó járatát, hogy bebörtönzött arab terroristákat és a német Baader-Meinhoff csoport börtönökben ülő tagjait kiszabadítsák. Mivel egy arab ország sem volt hajlandó menedéket adni a palesztin származású eltérítőknek a gép, római, ciprusi, bahreini, dubaji és dél-jemeni tankolások után végül Szomália fővárosában Mogadishuban szállt le. Helmut Schmidt akkori német kancellár telefonon megállapodott Mohammed Sziad Barre szomáliai elnökkel, hogy engedje leszállni a gépet és engedélyezze a GSG 9 bevetését. A kommandósok sikeresen behatoltak a gépbe és neutralizálták a négy terroristát (két nőt és két férfit) majd kiszabadították a 92 utast és a személyzetet. A gép kapitányát, Jürgen Schumant, a merénylők még egy dél-jemeni tankolás és gépellenőrzés közben agyonlőtték. A kommandósoknak több nem publikus bevetésük is volt Afrikában és a Közel-Keleten, mint túszok kiszabadítása és diplomaták kimentése.

Az új Neustadt-i helyszín különösen a tengeren tapasztalható növekvő terrorveszély elhárítására szolgál.

 Ez magában foglalja mind a kritikus infrastruktúrák védelmét, mind a lehetséges terrorista fenyegetéseket, például egy hajó elleni vagy egy hajó segítségével végrehajtott terrortámadás formájában. Az Északi Áramlat gázvezetékek elleni 2022. szeptemberi támadás rávilágított arra, hogy a kritikus infrastruktúra mennyire sebezhető a tengeren is. A négy vezeték közül hármat állítólag egy szabotázscsoport robbantott fel. A szövetségi főügyészség nyomozása még tart. A Neustadti telephely azonban nem kizárólag a tengeri műveletekhez lesz kialakítva, hanem lehetővé teszi a GSG 9 számára azt is, hogy gyorsabban a helyszínre érjen az észak-németországi műveletekhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!