Kirúgtak egy tanárt, mert nem hódolt be az LMBTQ-propagandának

Vágólapra másolva!
Nem mondhattam olyasmit, ami közvetlenül sérti a lelkiismeretemet – nyilatkozta az egykori franciatanár. A férfit kirúgására a virginiai középiskolából azért került sor, mert nem volt hajlandó „hímnemű” névmást használni az egyik nőnemű diákjára. A bíróság végül neki adott igazat, s most közel 600 000 dolláros kártérítés üti a markát.
Vágólapra másolva!

Peter Vlaming a kirúgása előtt közel hét éven át tanított franciát a Virginia állambeli West Pointban, egy körülbelül 3400 lakosú városban. 2018 őszén egy – biológiailag nő – diák, akit Vlaming már ismert, beiratkozott a „francia II.” kurzusára.

Kirúgtak egy tanárt, mert nem volt hajlandó „hímnemű” névmást használni az egyik nőnemű diákjára.
Kirúgtak egy tanárt, mert nem volt hajlandó „hímnemű” névmást használni az egyik nőnemű diákjára. A kép illusztráció! (Photo by PhiLippe LOPEZ / AFP)

Korábbi interakcióik során – a bírósági dokumentumokban már „John Doe”-ként említett lány – elfogadta a francia női név és a női névmások használatát, de mire a francia II. órára érkezett, Vlaming megtudta, hogy „férfiasabb nevet szeretne”.

Vlaming – akinek vallási meggyőződése szerint úgy próbált alkalmazkodni a diákhoz, hogy kerülte a rá vonatkozó névmásokat, helyette a lányt a nevének angol vagy francia maszkulin névváltozatán szólította.

Ez az alternatíva elfogadhatatlan volt a szülők és az iskola számára is.

A szülők azt mondták Vlamingnak, hogy „hagyja ki ebből az elveit és a hitét, és hivatkozzon a lányra férfiként” – olvasható a bírósági a dokumentumokban.

Suzanne Aunspach igazgatóhelyettes ezután tájékoztatta Vlamingot, hogy „személyes vallási meggyőződései az iskola ajtajánál véget érnek”. Jonathan Hochman igazgató pedig később azt javasolta, hogy Vlamingot küldjék el szabadságra, miután véletlenül elszólta magát, az órán „nőnek” nevezte John Doe-t és nem kért tőle bocsánatot.

A Laura Abel akkori igazgatóval folytatott későbbi beszélgetések során Vlaming kitartott amellett, hogy jó lelkiismerete szerint nem használhat hímnemű névmást Doe-ra utalva, de hajlandó lenne továbbra is a lány által választott hímnemű neveket használni.

Abel ezután küldött neki egy levelet, amelyben kifejezetten utasította, hogy a Doe-ra vonatkozóan hímnemű névmásokat használja. Amikor a férfi továbbra sem volt hajlandó erre, javasolta a felmondását azzal az indokkal, hogy 

megsértette az iskola szabályzatát a „tanulók és mások elleni, nemi identitáson alapuló zaklatással vagy megtorlással” kapcsolatban.

A West Point-i iskolaszék eleget tett az igazgató javaslatának, és megszavazta Vlaming elbocsátását a preferált névmások használatának megtagadása és fegyelemsértés miatt.

2019 szeptemberében Vlaming beperelte a kerületet, azt állítva, hogy az iskola megsértette a szólásszabadsághoz, a szabad testgyakorláshoz és a tisztességes eljáráshoz való jogát. Az Alliance Defending Freedom, egy vallásszabadsággal foglalkozó jogi csoport segítségével Vlaming ügye végigjárta a virginiai jogrendszert.

Vlamingot kezdetben a bíróság elutasította a keresetét, de tavaly decemberben a nemzetközösség legfelsőbb bírósága visszaállította azt, és úgy döntött, hogy a virginiai alkotmány „a gondolkodás, a beszéd, a vallás és a vélemény sokszínűségének védelmére törekszik”.

Hétfőn az Alliance Defending Freedom bejelentette, hogy Vlaming és a kerület egyezségre jutott. 

Az iskola 575 000 dollár kártérítést és ügyvédi díjat fizet Vlamingnak, valamint törli a felmondást a nyilvántartásából.

Larry Frazier jelenlegi főfelügyelő a Washington Timesnak megerősítette a megállapodást és Vlaming is – egyelőre – elégedettnek tűnik a nehezen kiharcolt eredménnyel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!