Transznemű játékos ellen tiltakozik egy női futballcsapat

Vágólapra másolva!
Újabb bojkott elé néz a sportvilág. Egy lányokból álló középiskolai focicsapat több sportolója nem hajlandó olyan iskola ellen játszani, amelynek transznemű játékosa van.
Vágólapra másolva!

Kedden a Hillsboro-Deering High School Girls Varsity focicsapatának öt lánya bojkottot hirdetett, és nem volt hajlandó játszani a Kearsarge Regional Középiskola ellen, mert a csapatban egy magát nőként azonosító – vagyis transznemű – férfi is játszott – számolt be a New Hampshire Journal.

Transznemű játékos ellen tiltakozik a Hillsboro-Deering High School Girls Varsity női focicsapata
Transznemű játékos ellen tiltakozik a Hillsboro-Deering High School Girls Varsity női focicsapata
Photo by Miguel SCHINCARIOL / AFP

Ez nem a transzneműségről szól. Ez számunkra a biológiáról szól, és a megnövekedett fizikai kockázatról, amikor az ellenkező nemű játékos ellen teljes kontaktusos sportot játszunk” 

– mondta Heather Thyng, a Hillsboro-Deering egyik játékosának édesanyja, aki bojkottálta a Kearsarge High elleni mérkőzést.

Egy másik szülő, Betsy Harrington szerint a Kearsarge elleni meccs „egyoldalú” volt, mert Jacques sokkal gyorsabb és erősebb volt, mint bármelyik lány a pályán.

„Soha senki nem jutott Jacques közelébe, úgyhogy azt hiszem, soha nem lesznek veszélyben” – kiáltott fel Harrington. „Ha minden meccsen van néhány lány, aki nem hajlandó játszani, akkor soha nem fogjuk megtudni, hogy mire képes a Kearsarge csapata. Van egy olyan előnyük, amire nem is gondoltam. Mégpedig az, hogy mindig egy béna csapat ellen játszhatnak a játékosaik nélkül”.

Thyng megdicsérte a bojkottáló játékosokat az ellenállásért.

Úgy gondoljuk – a lányomat is beleértve –, hogy a versenyzés megtagadása a legjobb módja annak, hogy visszavágjunk” 

– mondta Thyng a médiának.

A szülőknek azt mondták, hogy a lányokra nem fognak fegyelmi intézkedéseket alkalmazni a bojkottjuk miatt. A New Hampshire-i oktatási törvény azonban megengedi a fiúknak, hogy amennyiben lányként azonosítják magukat, azt a csapatot válasszák, amelyben az iskolában játszani akarnak.

Transzneműek a pályán

Nem olyan rég megírtuk, hogy szintén New Hampshire állambeli Bowban a lány focicsapatot támogató szülőket kitiltották az iskolai rendezvényekről, mert „XX” feliratú rózsaszín karszalagot viseltek, így támogatva a biológiai nőket.

Megdöbbentő jeleneteknek volta tanúi a műkorcsolya Európa-bajnokság megnyitó ünnepségének nézői. A rendezők sztárként léptettek fel egy transznemű korcsolyázónőt, aki viszont gyakorlatilag egyáltalán nem tudott korcsolyázni, így sima siklás közben elesett - majd úgy is maradt. Segítség nélkül ugyanis nem tudott térdelésből felállni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!