A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Rekordszámú migráns érkezik az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán keresztül

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Ma reggel mintegy 80 illegális migráns szállt partra az Egyesült Királyságban – a hatóság viszont attól tart, hogy a „sima és nyugodt” időjárás miatt a mai napon még több illegális bevándorló fog átkelni a La Manche-csatornán. Nagy-Britannia az év legmelegebb napjára készül: Londonban várhatóan 32 Celsius-fokos hőmérsékletet mérnek majd.
Vágólapra másolva!

A migránsok az éjszaka folyamán Franciaországból indultak útnak, és a határőrség „Defender” nevű hajója vette fel őket, mielőtt a kenti Dover kikötőjében partra szálltak volna.

A migránsok a La Manche-csatornán történő átkelése rekordokat döntöget az Egyesült Királyságban: vasárnap 255 ember kockáztatta meg az utazást, a mai érkezéssel ez a szám szinte biztosan meghaladja a 16 500-at, és megdönti a 2022-es július végi 16 420-as, valamint a tavalyi 14 732-es rekordot.

Vasárnap egy úgynevezett „taxihajót” láttak kihajózni a Dunkerque melletti Gravelines kikötőjéből.

A félig teli csónak egyik utasa azt kiáltotta a bámészkodóknak: 

Ez Rishi Sunakért van” 

– utalva a volt miniszterelnök most elvetett politikájára.

Amikor a csónak elérte a tengert, egyszerűen jobbra fordult, és elindult vissza a szomszédos strand felé.

A migránsok nagy csoportja – köztük nők, gyerekek, sőt egy csecsemő is – előbukkant a dűnék közül, és a tenger felé sétált. Ezután beúsztak a tengerbe, és várták, hogy a „taxicsónak” felvegye őket. A Daily Mail korábbi tanúsága szerint a parton tartózkodó rendőrök a kisujjukat sem mozdították.

A francia tiszteket, akiket az Egyesült Királyság adófizetőinek pénzéből évi 100 millió fontból finanszíroznak a „csónakok megállítására”, most arra utasítják, hogy ne tartsák vissza a már vízben lévő migránsokat, mert attól tartanak, hogy a vízbe fulladás miatt vétkesek lesznek.

Vasárnap kora reggel egy migráns meghalt, további 34-et pedig a francia parti őrség mentett ki, miután egy „súlyosan megrakott” hajó nehéz helyzetbe került.

A növekvő számok egyértelművé teszik a Sir Keir Starmer vezette új munkáspárti kormány számára, hogy valamit kezdeniük kell az üggyel. Eddig a legjelentősebb bevándorlással kapcsolatos lépése az volt, hogy elvetette a konzervatívok azon fenyegetését, hogy a menedékkérőket Ruandába szállítják.

Yvette Cooper belügyminiszter „rendkívül veszélyesnek” nevezte az átkelést és hozzátette: A bűnözői bandák szándékosan zsúfolják össze a hajókat, hogy maximalizálják a profitjukat.

Ezért van szükségünk egy új határbiztonsági parancsnokságra, amely nem csupán a francia rendőrséggel, hanem az egész európai és Európán kívüli erőkkel és szervezetekkel is együttműködik a bandák üldözése és annak megakadályozása érdekében, hogy a hajók egyáltalán elérjék a francia partokat.”

A belügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában a következőket mondta: „Az új kormány lépéseket tesz a határbiztonság megerősítésére, létrehozva egy új határbiztonsági parancsnokságot, amely egyesíti hírszerző és végrehajtó szerveinket, új, a terrorizmus elleni küzdelemhez hasonló hatáskörökkel és az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon állomásozó több száz fős személyzettel felszerelve, hogy szétverje a milliós profitot termelő bűnszervezeteket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!