A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Előítélet-tréning: hasznos lehet, de nem kérnek belőle

Vágólapra másolva!
Bár számos cég felismerte, hogy gondot okozhat a mindennapi munkában, ha eltérő értékrendszerű, politikai beállítottságú alkalmazottak dolgoznak együtt, előítéletek leépítését célul kitűző tréninget egy cég sem vett igénybe. Pedig ellentétek sok esetben kialakulnak városi-vidéki, eltérő származású és szociális háttérrel rendelkezők között. A következő választási kampány pedig előrevetíti a politikai konfliktusokat a munkahelyen.
Vágólapra másolva!

A legtöbb szervezeten belül nehézséget okoz, hogy a munkatársaknak különböző értékrendszerük van, különböző - akár politikai - nézeteket vallanak, illetve nem tudják elfogadni egymást a munkavégzés során. A kialakult előítéletek, feszültségek gyakran mérhetően rontják a cégek teljesítményét - összegezte tapasztalatait Merényi Attila, a Merényi és Társai Képzési és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak.
Bár a problémát számos cég felismerte, ennek ellenére eddig egyetlen vállalat sem kérte az úgynevezett Előítélet nevű tréninget, amelynek lényege, hogy a résztvevők nyitott szemléletmódot sajátíthatnak el, és képessé teszi őket a csoportban való hatékonyabb munkavégzésre. Bár arra volt már példa, hogy egyes elemeit beillesztették más tréningekbe, ám a hazai cégek elsősorban a csapatépítő, illetve az eladástechnikát javítók iránt érdeklődnek. Merényi Attila szerint egyelőre éretlenek a hazai vállalatok arra, hogy egy ilyen típusú tréninget fel merjenek vállalni.

Konfliktusforrás: csoportból előléptetett vezető

Már a 2002-es választási kampány időszakában megmutatkozott, mennyi nehézséget okoz a munkahelyeken az eltérő politikai nézetek ütközése. A váratlanul középpontba került politikai jellegű ellentéteken túl a vállalati szférában is több jellemző előítélet figyelhető meg. A leggyakoribbak a munkacsoportokból előlépett vezetőkkel kapcsolatos ellenérzések. A korábbi munkatársak sokszor nehezen tudnak átállni az új vezető-beosztott kapcsolatra. Ugyancsak gyakoriak a nőkkel szembeni előítéletek, a generációk közötti feszültségek. Ezen kívül munkahelyi feszültségeket okozhat az eltérő származás, illetve a kulturális-szociális háttér, és kialakulhatnak ellentétek a városiak és a vidékiek, illetve a multinacionális cégeknél a külföldiek és a magyarok között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!