Közszféra: júliusban kezdődnek a leépítések

Vágólapra másolva!
Július elsejével kapják kézhez felmondólevelüket a minisztériumokból elbocsátott dolgozók. A leépítés nem egyszerre történik: év végéig folyamatosan zajlik majd. A szakértő szerint a kormányfő törvényt sértett, amikor nem egyeztetett a minisztériumok szakszervezeteivel - áll a Népszava írásában.
Vágólapra másolva!

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter azt is elárulta a lapnak: jövő hétre hívják össze az Országos Közigazgatási Érdekegyeztető Tanácsot, ahol a kormány és a szakszervezet vezetői egyeztetnek a létszámleépítésről.

Nem egyeztettek az érdekvédőkkel

Egy, a lapnak nyilatkozó ügyvéd arra a következtetésre jutott: a kormány durva törvénysértést követett el, amikor a mintegy 2 ezer fős köztisztviselői állományt érintő létszámleépítésről született döntés előtt nem egyeztetett az érdekvédőkkel. Réti Sándor szerint a kormányfő ugyan bejelentette az OÉT-on az elbocsátási szándékot, az érintett minisztériumokban működő szakszervezetek mégsem kaptak tájékoztatást.

A kormány humánus elbocsátásra törekszik

Csizmár Gábor az elbocsátások kapcsán fontosnak tartja megjegyezni: normálisan, humánusan hajtják végre a létszámleépítést, az elbocsátás egyetlen kormánytagnak sem okoz örömet. A tervek szerint állásközvetítéssel, képzésekkel segítik a távozókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!