Nonstop turistaszórakoztatás: így dolgozik az animátor

Vágólapra másolva!
Egész nyáron jó kedélyű közösségi ember, aktív, szellemes társalgó, programokat szervez és lefoglalja a turistákat. Fókuszban egy tipikusan szezonális foglalkozás: az animátor. Ám a szakma csak azoknak a fiataloknak ajánlott, akik a magas szintű némettudás mellett hajlanók akár napi 17 órát a nyaralókkal tölteni... 
Vágólapra másolva!

A szakma művelői szállodák, hotelek rendezvényein derítik jó kedvre a vendégeket. Cselekvésre buzdítják a tűző napon sütkérező turistákat, sokszor egész napos elfoglaltságot kínálva számukra. "Az animátorok szállóvendégek számára szerveznek sport és egyéb programokat. A kisebbeknek is kézműves és sportfoglalkozással kedveskednek, azzal a nem titkolt szándékkal: a színvonalas szolgáltatással elégedett nyaraló jövőre is visszatér majd"-összegzi tömören a foglalkozás lényegét Bercsényi Krisztina, az Animation Agency ügyvezető igazgatója.

Itthon némettudás nélkül nincs munka

A cégvezető arról is beszámolt: a munkábaállás feltétele a betöltött 18. életév és a magas szintű német nyelvtudás. Angoltudással minimális a belföldi munkaszerzés esélye. Az ok: Magyarország még mindig a német turisták egyik legkedveltebb üdülőterülete. A cégvezető azt tapasztalta: leggyakrabban szünidős egyetemisták, turisztikai és tanárképző főiskolások jelentkeznek animátori munkára, családosoknak ez a munkakör nem ideális. Ám a harmincas éveiben járó jelentkező sem ritka.

Belföldön heti 15-23 ezer, külföldön havi 500-3000 eurós munkadíjak

Bercsényi Krisztinától azt is megtudtuk: az animátorok belföldi munka esetén heti 15-23 ezer forintos hetibért, míg külföldön-Törökországban és Görögországban-havi 350 és 500 euró (90-135 ezer forint) körüli kezdő fizetést kaphatnak. Az összeg nem tűnik soknak, de az animátorok szállása és étkezése a munka időtartama alatt mindvégig ingyenes. A fizetés nagysága itt is a megszerzett munkatapasztalattal arányosan növekszik. Öt-hat év munkatapasztalattal a kereset 800-1200 euró. Ám számos közkedvelt külföldi üdülőparadicsom - így Spanyolország, Mallorca, Ibiza - 2000 férőhelyes hoteleiben kezdőnként 700-900, pár éves munkatapasztalattal akár havi 2-3 ezer euró átlagkeresettel is számolhatnak.

Sokszor kerülnek komikus szituációkba

A cégvezető tapasztalatai szerint az ideális jelölt kicsit hiperaktív, kellőképpen exhibicionista és jól szót ért a környezetével. Befelé forduló, csendes, a színpadi szerepléstől megrettenő emberekből nem lesz jó animátor. A munka emellett folyamatos figyelmet, jó koncentrációs készséget igényel. Bercsényi Krisztina szerint a szakmában azok találják meg a helyüket, akik az egészséges exhibicionista hajlam ellenére sem hiúak. "Az animátoroknak sokszor komikus kinézetű jelmezekben, vicces helyzetekben is mutatkozniuk kell. Egy egoista típusú embernek ezért ez a munka nem ajánlott"- teszi hozzá.

Szót kell érteniük kellemetlenkedő turistákkal is

Tapasztalatait Magyar Márton, animátortréner is megerősíti, aki a foglalkozás főiskolai oktatása mellett könyvet is írt a témában. A férfi négy éve kóstolt bele a műfajba, jelenleg is műveli a szakmát, és hosszú távra tervez. "Ideális esetben a játékmester vidám, lezser, jó kedélyű személyiség, aki könnyen teremt a vendégekkel kapcsolatot. A jó konfliktuskezelési készség a kellemetlenkedő vendégek miatt (is) fontos. Előfordulhat ugyanis: a nyaralók negatív hozzáállásúak, rosszul állnak a programkínálathoz, szemtelenkednek az animátorokkal. A szakma ezért sértődékenyeknek nem ajánlott"- teszi hozzá. Azokból lehet jó animátor, akik szeretik a turisztikát. Ellenkező esetben nagy a kiégés veszélye. A szakember szerint az animátorkodás nem korfüggő. A szakmában inkább a fiatalos jelleg számít. "Dolgoztam már együtt tizenéves, a harmincas éveiben járó és 45 éves animátorokkal is"-tette hozzá.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!