7,2 százalék a negyedéves munkanélküliségi ráta

Vágólapra másolva!
Az utóbbi negyedévben fél százalékkal -7,2 százalékra - csökkent a munkanélküliek aránya, ami az egy évvel korábbival összevetve még 0,1 százalékkal magasabb. 42 ezerrel többen dolgoznak. A régiók közötti különbség nőtt, a 15-24 év közötti állástalanok aránya viszont 2 százalékkal csökkent - áll a KSH jelentésében. 
Vágólapra másolva!

A 2006. április-júniusi időszakban a 15-74 év közötti népesség 54,9 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A vizsgált időszakban 42 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatotti létszám átlagosan 3 millió 934 ezer volt.

A munkanélküliek létszáma 2006 második negyedévében 306 ezer, a munkanélküliségi ráta 7,2% volt, mely utóbbi 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszaki mutató, de 0,5 százalékponttal alacsonyabb az első negyedévinél.

A munkanélküliségi rátában a régiók közötti különbség tovább nőtt. A munkanélküliek 18,3%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 17,3 százalék volt, ami 2 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Az állás nélküliek 48,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,4 hónapnak felelt meg - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről