Már megkezdődtek az elbocsátások

Vágólapra másolva!
A megyei munkaügyi központok adatai szerint a megszorító intézkedések hatása még nem érezhető. Ám a cégbíróság októberi adatai alapján az ország hátrányosabb helyzetű régióiban már csökkent a kisvállalkozások száma - értesült a Napi Gazdaság. 
Vágólapra másolva!

A megyei munkaügyi központok illetékesei állítják: a szeptemberi statisztikák alapján még nem látványosak a megszorító intézkedések hatásai. Az azonban korábban is nyilvánvaló volt: csak az önkormányzati választások után születik döntés arról, kiket bocsátanak el a közintézmények munkatársai közül.

A Napi Gazdaság úgy értesült: a közszférában a legnagyobb elbocsátási hullám még az év vége előtt az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban várható. Elbocsátásokra kerülhet sor a közép-dunántúli térség egészségügyi és (felső) oktatási intézményeiben is. Az észak- és a dél-alföldi régiókban leginkább az önkormányzati hivatalokat érinti majd ez a lépés.

Főként egészségügyi dolgozókat és pedagógusokat sújt a leépítés

A Borsod -Abaúj, Szatmár, valamint a Vas és a Baranya megyei munkaügyi központból már jelezték: az utóbbi néhány hétben a korábbiaknál nagyobb mértékben jelentkeztek náluk egészségügyi dolgozók - ennek oka főként a kórházak átszervezésével, a rendelőintézetek összevonásával magyarázható. A munkaerőpiacon már megjelentek az Országos Mentőszolgálattól elbocsátott első dolgozók is. A közép-dunántúli régió több megyéjében az elmúlt néhány hét során olyan pedagógusok regisztráltatták magukat, akiknek már a nyáron, az iskolaév végén mondtak fel. Ám az oktatásban dolgozók hivatalosan szeptember elsejétől váltak munkanélkülivé.

A középfokú végzettségű, nyelveket nem beszélő negyvenesek maradhatnak állás nélkül

A szakemberek állítják: a leépítési hullám egyelőre azért nem érzékelhető számottevően, mert a felmondási idő átlagosan fél évig tart. Mindemellett az intézmények pénzügyi gondok miatt több lépcsőben válnak meg alkalmazottaiktól. Több dunántúli főiskolán, illetve egyetemen már bejelentették: a 150-200 főt érintő leépítések több lépcsőben zajlanak majd. A megyei munkaügyi központok előrejelzése szerint év végéig átlag fél százalékkal nőhet a munkanélküliségi ráta a közszférában várható elbocsátások miatt - 2007 első negyedévében viszont már 1 százalékkal magasabb lehet a mutató. Az előrejelzések szerint a középfokú végzettségű, 40-50 év közötti, egyfajta szakképesítésű, nyelvet nem beszélő dolgozók maradhatnak munka nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!