Magas presztízsű munkáknál kevés a női vezető

Vágólapra másolva!
Az emberek 80 százaléka kételkedik a férfi-női esélyegyenlőség létezésében. Szerencsés esetben a vezetői testületek mindössze egyharmada nő - derült ki a Gender Mainstreaming Pilot Projekt rendezvényén. A program célja a nemek közötti egyenlőség elvének érvényesítése. 
Vágólapra másolva!

"A tapasztalatok szerint minél magasabb az adott munkakör társadalmi presztízse, annál kevesebb női munkavállalót találunk ezekben a pozíciókban. A problémával küzdő országok egyik legfontosabb feladata: a közéletben, a civil szervezetekben, a non-profit szektorban statisztikákkal, kutatással felfedni a kialakult helyzet okát, majd orvosolni a problémát "- mondta Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi szakállamtitkára a Gender Mainstreaming Pilot Projekt sajtótájékoztatóján. A 2005 őszén indított, 15 hónapos program célja a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség javítása a munkaerőpiacon és a gazdasági életben.

Férfias mércével mérik a nőket is

Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, szociológus arról is beszámolt: a férfiak a nőket a munka világában azzal segítenék, hogy a férfiakra szabott követelményrendszerekhez zárkóztatnák fel őket. Nagy Beáta a női vezetők alacsony számarányát kifogásolta: "A vezetői körök legfeljebb 30 százaléka nő, de akadt olyan hazai cég, ahol a vezetői testületben egyáltalán nincsenek nők" - tette hozzá. A Seed Alapítvány 401 szervezet 206 nő és 195 férfi körében végzett kutatása szerint csak a megkérdezettek ötöde tartja reálisnak a női esélyegyenlőség létezését.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről