Asszisztensi munka vár sok humán diplomásra

Vágólapra másolva!
A frissdiplomás bölcsészek számára különösen nehéz az elhelyezkedés: jelenleg a közszférába bejutni rendkívül nehéz, a felsőoktatási intézmények is csak korlátozottan, elsősorban óraadóként tudják alkalmazni a munkáért jelentkezőket. Az akadémiai kutatóintézetek a forráshiány miatt nem tudják felvenni őket, a versenyszférában pedig csak adminisztratív jellegű állásokra számíthatnak - derül ki a Napi online cikkéből.
Vágólapra másolva!

"A bölcsész végzettségűek számára asszisztensi, operátori, ügyfélszolgálati, banki ügyintézői állásokat tudunk ajánlani. De ha valaki ambiciózus és házon belül kerül, mondjuk egy bankba, akkor könnyen átképezheti magát egy puhább közgazdasági vonalra. Lehet belőle marketinges, vagy humánerőforrás-szakember" - mondta el a lapnak Hadi László, a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Óriási túljelentkezés a közszférában

Nagy gondban lesz viszont az, akinek nem sikerül a versenyszférában állásra találni. A közszférában való elhelyezkedést ugyanis mindenhol megnehezíti a túljelentkezés. A közszférába jelentkezők esélyeit tovább rontja, hogy ott az új munkaerő felvétele helyett sokszor belső átcsoportosítás révén történik meg a toborzás - írja a Napi online.

Nincs pénz új kollégára egyetemeken, kutatóintézetekben

A fentiek mellett a kutató- és oktatási intézmények lehetnének a frissdiplomás bölcsészek felszívói. Az akadémiai kutatóintézetek a forráshiány miatti alacsony munkaerő-kereslet - és más tudományszervezési és irányítási problémák - miatt viszont nem jelennek meg potenciális munkaadóként - derül ki a Kurt Lewin Alapítvány és az ELTE Társadalmi Kapcsolatok Intézete által készített felméréséből. A forráshiány és a feltöltött tanári gárda miatt a felsőoktatási intézmények is csak korlátozottan, elsősorban óraadóként tudják alkalmazni a munkáért jelentkezőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!