Kétszer többet keresnek a lengyel vezetők

Vágólapra másolva!
Egy lengyel cégvezető évente 122 ezer eurót (31 millió forintot) keres, míg magyar kollégája csupán 69 ezret (17 millió forint). Igaz, mindkét ország topmenedzserei elmaradnak a német átlagtól, ahol 258 ezer euró (65 millió forint) a vezetők évi jövedelme - írja a Világgazdaság a Kienbaum tanácsadó cég felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A német személyzeti tanácsadó cég a német-lengyel ipari és kereskedelmi kamarával együttműködésben 42 lengyel-, magyar-, cseh- és németországi vállalat összesen 1400 munkatársának béradatait hasonlította össze. Az eredmény: Lengyelországban egy vállalatvezető évente átlagosan 122 ezer eurónyi juttatásban részesül, míg Magyarországon ez a szám csupán 69 ezer euró. A cseh csúcsvezetők sem járnak sokkal jobban, ott 82 ezer euró az átlag. Németországban még mindig sokkal magasabbak a menedzserbérek: ott jelenleg 258 ezer euró az éves átlag.

40 százalékos lehet a különbség cégméret alapján

A lap megjegyzi: az ország mérete mellett a cég nagysága játssza a döntő szerepet a fizetéseknél. A nagyvállalatok nemcsak vezetőiket, hanem különböző szintű szakembereiket, munkatársaikat is sokkal jobban fizetik, mint a kis cégek. A 100-nál több főt, illetve az 50-nél kevesebb foglalkoztató vállalatok között a csúcsvezetők szintjén nagyjából negyvenszázalékos eltérés tapasztalható a vizsgált országokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről