Továbbra is sok a színlelt szerződés

Vágólapra másolva!
Nem ért célt a színlelt szerződések átalakítására vonatkozó moratórium - mondta el a Magyar Hírlapnak Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a művészet és a média területén kívül a színlelt szerződéseknek mindössze tizenöt-húsz százaléka szűnt meg.
Vágólapra másolva!

Zara László szerint a hatóságok nem folytatnak szigorú ellenőrzéseket az ügyben, így sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem éreznek fenyegetettséget még akkor sem, ha lebukás esetén az adóhatóság a színlelt szerződéssel összefüggésben rejtett adóhátralékokra is bukkanhat. Legfeljebb arra figyelnek, hogy úgy alakítsák át a szerződéseket és a könyvelést, hogy abból a korábbinál jóval nehezebben lehessen rájönni a színlelt megállapodásra.

Az egyesület elnöke szerint a mai napig tömegével találni olyan álláshirdetéseket - például könyvelők esetében -, amelyekből világosan kiderül, hogy színlelt szerződés keretében történne a munkavégzés. Ráadásul úgy látja, hogy ha nem lépett volna életbe az ekhós adózási forma, akkor a médiában és a művészvilágban sem lett volna változás. Zara László szerint ha az állam valóban véget szeretne vetni a színlelt megállapodásoknak, akkor elsősorban az adórendszert és a foglalkoztatási formákat kellene átalakítani, ellenőrzésekkel nem lehet célt érni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről