Nehezen kezelhető az önimádó főnök

Vágólapra másolva!
Önző a főnöke, és nem tudja, hogyan kezelje? Felmondani nem akar, hiszen szereti a munkáját, ugyanakkor egyre nehezebben viseli, hogy a babérokat mindig felettese aratja le? Sok munkavállaló szenved az önző, mindentudó, érzéketlen főnököktől.
Vágólapra másolva!

A főnöktípusoknak sok fajtája létezik, az egyik legproblémásabb közülük az önző, kizárólag a saját érdekeit szem előtt tartó vezető. Az ilyen felettes csak magára gondol, munkatársait semmibe veszi, sőt, gyakran a kollégák ötleteit saját ötletként tálalja a feletteseknek. Az önző vezető mindemellett a juttatásokat is úgy alakítja, hogy ő járjon a legjobban, a motiválás teljesen hidegen hagyja. Nem dicsér, kritizálni viszont imád, persze csak a mások munkáját. Ha őt bírálják, dühbe gurul, hiszen önmagát tévedhetetlennek hiszi, saját munkáját pedig tökéletesnek.

Nem ritka az önző főnök

"Ilyen - mondhatjuk karrierista típusú - vezetővel nehéz együtt dolgozni. Megmérgezi a dolgozók mindennapjait, akik nem szívesen fordulnak hozzá felmerülő problémáikkal, hiszen nem bíznak meg benne, ismerve esetlegesen felmerülő hátsó szándékait. Karrier-tanácsadás alkalmával mesélte egy hölgy, hogy imádta a munkáját, a céget, ahol dolgozott, a munkatársait, főnökében viszont több ízben is csalódnia kellett, mivel rendre a saját ötleteiként tűntette fel a vállalatvezetés előtt az ő szakmailag értékes javaslatait. Az illető személy egy darabig tűrte ezt a vezetői hozzáállást, majd feladta, és úgy érezvén, hogy egy ilyen csatából csakis vesztesként kerülhetne ki, inkább beadta felmondását. A vállalat vezetése egyébként később próbálta őt visszacsábítani, de addigra a hölgy már elkötelezte magát egy másik cégnél" - mesélte Kiss Gabriella.

Ne konfrontálódjunk

De mit tehetünk azért, hogy ez velünk ne történhessen meg? "Nem tanácsos konfrontálódni vele, azzal ugyanis gyakorlatilag saját felmondásunkat írtuk alá. Meg kell próbálnunk a feladatra, a cég érdekeire koncentrálni a vezető stílusával való foglalkozás helyett. Persze, ez igen nehéz feladat, különösen, ha közvetlen felettesről van szó, akivel naponta többször is érintkezni kell" - véli a Porta Labore személyzeti tanácsadó iroda ügyvezetője.

Keressük meg a HR-t

"Ha már nem bírjuk tovább, akkor tanácsos a problémával megkeresni valakit a vállalatnál. A legfontosabb, hogy semmiképp se az önző vezetőnek panaszkodjunk, azzal ugyanis csak rontunk a helyzetünkön. Nem ajánlott emellett az ő közvetlen felettesét sem megkörnyékezni ezzel a gondunkkal, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az általunk elmondottak a legjobb szándék mellett is esetlegesen visszajutnak a fülébe. Ezzel tehát szintén nagy bajba sodorhatjuk magunkat, hiszen besúgónak titulálhatnak, őszintétlennek, aki hátulról támad" - figyelmeztet a karriertanácsadó.

De akkor kihez forduljak - kérdezhetik joggal. "Ideális a HR-osztályt megkeresni az ilyen jellegű gondokkal, azon belül pedig azt a munkatársat, akit a témában legilletékesebbnek vél a dolgozó. Hogy miért? Egy jól működő szervezetben a HR-nek kifejezett feladata, kötelessége, hogy a munkatársak felmerülő gondjaira megoldást találjon. Azért is célszerű a személyzetist felkeresni, mert munkaköri kötelességéből fakadóan titokban kell tartania a panasztevő kilétét. Természetesen egy nagyobb létszámú HR-osztály esetében a HR-igazgatót nem ajánlott személyes ügyekkel zaklatni, helyette egy alacsonyabb szinten lévő, de kompetens kollégához érdemes fordulni" - mondja Kiss Gabriella.

Ha nem megy, lépjünk tovább

Bármennyire jól működik is egy HR-osztály, akkor is előfordulhat, hogy a jelenlegi vezető tekintetében nem tudnak megnyugtató megoldást találni az illetékesek. "Ebben az esetben tanácsos megkérdezni: van-e lehetőség arra, hogy egy másik osztályon egy másik vezető irányítása alatt folytassuk tovább a cégnél a karrierünket" - tanácsolja Kiss Gabriella, aki hozzátette:

Tapasztalatom szerint egoista főnökkel csak és kizárólag olyan emberek tudnak hosszú távon együttműködni, akik kivételesen jól alkalmazkodnak, kerülik a konfliktusokat, gyenge az önérdek-érvényesítő képességük, és fő motivációjuk nem az erkölcsi vagy anyagi elismerés, hanem inkább például a tapasztalatszerzés, a biztos munka, vagy a jó kollektíva. Amennyiben a munkavállaló mégsem eléggé toleráns, hát bizony érdemes új munkahely után nézni.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről