Nem érdekli az orvosokat a mobilitás program

Vágólapra másolva!
Eddig gyér az érdeklődés a kórházi kapacitásszűkítés miatt elbocsátottaknak kidolgozott mobilitás program iránt. Az 5600 dolgozó közül november végégig mindössze 61-en éltek a lehetőséggel. A tárca január 31-ig meghosszabbította a programot.
Vágólapra másolva!

A program szerint a munkahelyüktől 50 kilométernél messzebb élő dolgozók egy éves munkavállalás esetén egyszeri, háromhavi illetményüknek megfelelő támogatást kapnak. Az összeg egy szakdolgozónál - bruttó 150 ezer forint átlagbérrel számolva - 450 ezer, egy orvos esetében pedig - bruttó 330 ezres átlaggal számolva - 990 ezer forint egyszeri támogatást jelent. Az áprilisban munka nélkül maradt mintegy 1100 orvos és 4500 egészségügyi szakdolgozó közül november végéig 61-en pályáztak a június 1-jével meghirdetett programra - írja a Világgazdaság.

Tizenhét utalás történt eddig

Eddig tizenheten jutottak hozzá a Munkaerő-piaci Alapból folyósítható, áttelepülést segítő összeghez. Az elbírálás több dolgozónál is folyamatban van: 26 egészségügyi dolgozónak már csak az utalásnak zöld lámpát adó közjegyzői nyilatkozatra van szüksége. További 17 pályázat még elbírálás alatt van. A bírálóbizottság eddig egyetlen pályázatot utasított el. Az eddig pályázó 44 orvos és 17 szakdolgozó új munkahelyén is a korábban ellátott feladatait fogja végezni. A mintegy 500 milliós támogatási kerettel rendelkező programból eddig 46 millió forintnyi támogatást vettek igénybe a jelentkezők. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke nem túlzottan bizakodó. Szerinte az állás nélkül maradt dolgozók érdektelenségének egyik oka, hogy a 3-12 havi fizetésnek megfelelő, adó- és tb-köteles támogatásból egyáltalán nem könnyű újrakezdeni. Ráadásul a nyugdíj-korhatárhoz szükséges munkaviszonnyal rendelkezők inkább a nyugdíjazást választják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!