Húszezren kaptak állást bértámogatással

Vágólapra másolva!
Nem csökkent a bértámogatással elhelyezkedő álláskeresők létszáma tavaly az első háromnegyed évében, noha a támogatás, amely a bér és járulék 100 százalékáról egy évvel ezelőtt 50 százalékosra csökkent. Igaz az is, hogy a támogatás lejárta után már nem kell tovább foglalkoztatni az alkalmazottat, míg korábban ez is feltétel volt.
Vágólapra másolva!

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a múlt év első háromnegyed évében 19.294 álláskereső lépett be a bértámogatásos foglalkoztatásba, gyakorlatilag ugyanannyi, mint 2006-ban az első háromnegyed évben.

Nem kell továbbfoglalkoztatni

A szinten maradás oka lehet az is, hogy bár a fizetendő bér és járulékainak csak 50 százaléka nyerhető el támogatásként, de a munkáltatónak nem kell vállalnia a támogatott időszakkal egyező támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást. Foglalkoztatási kötelezettsége csak arra az egy évre szól, amelyre a támogatást is megkapja.

Akik után igénybe vehető

Bértámogatás vehető igénybe olyan hátrányos helyzetű az álláskereső után, aki már egy éve - pályakezdőként fél éve - keres állást, vagy legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik. Ebbe a kategóriába tartozik többek között az is, aki elmúlt 50 éves, továbbá aki gyermekgondozás után kíván ismét elhelyezkedni. Az 50 százalékos támogatás nemcsak azoknak a munkáltatóknak adható, akik álláskeresőt vesznek fel, hanem azoknak is, akik a cég nehéz gazdasági helyzete ellenére elbocsátás helyett egy évi további foglalkoztatást vállalnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!