Megmarad a hálapénz fizetéskiegészítésként

Vágólapra másolva!
A háziorvosoknál egyáltalán nem, míg a kórházi orvosoknál is csak kis mértékben csökken a magyarok hálapénz-adási hajlandósága - számolt be az InfoRádiónak kutatási tapasztalatairól a TÁRKI szociológusa. Sík Endre úgy véli, a hálapénz összege vélhetően csökken, de nem tűnik el, a háziorvosoknál pedig valószínűleg mindig megmarad.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek csaknem negyede tartozik a rendszeresen hálapénzt adók táborába. A kórházakban- főként a szülészeten, a gyermekgyógyászatban és a sebészeten - gyakorlatilag mindenki ad hálapénzt az orvosoknak, bár úgy tűnik, hogy az arány csökkenőben van - mondta Sík Endre. Szerinte idővel a kórházi orvosok lényegesen kevesebb hálapénzt kapnak majd. Jelenleg ugyanis az emberek azért fizetnek az orvosnak, mert abban bíznak, hogy így jobb ellátásban részesülnek. Ám ha az intézményi feltételek javulásával ez a szemléletmód visszaszorul, akkor az emberek nem érzik majd kényszerítve magukat a paraszolvenciára - véli a szociológus.

A háziorvosnál mindig megmarad

A háziorvosok esetében azért nem szorul vissza a hálapénz, mert vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek ragaszkodnak ehhez a gyakorlathoz - közölte Sík Endre. A tapasztalatok szerint házorvosok az átlagosnál gyakrabban kapnak pénzt a sűrűbben hozzájuk fordulótól, illetve az idősebbektől és a magasabb jövedelműektől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!