Minimális bővülést várnak a munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
A munkaügyi tárca meglátása szerint az idén várhatóan három-ötezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszektorban, a közszférában viszont stagnálásra lehet számítani. Reálisnak látszik, hogy ez évben a hazai foglalkoztatás szintje 57 százalékra emelkedik. A növekedésre szükség is lesz, ugyanis 2007 január-decemberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csökkent a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi adatokkal összevetve.
Vágólapra másolva!

2007-ben a KSH adatai szerint a közszférában 5, a versenyszférában 0,1 százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma. A munkaügyi tárca erre az évre optimista. A kamara és a minisztérium által tavaly ősszel készített, az ez évre szóló felmérésből kiderül, hogy 2008-ra jóval kevesebb cég jelzett létszámleépítést, mint az a korábbi folyamatok alapján várható volt. A Világgazdaság írása szerint tavaly még a megkérdezettek 15 százaléka gondolkodott létszámcsökkentésen, az idén mindössze kilenc százalékuk. A bővítést fontolgatók száma nem változott ilyen feltűnően, 26 százalék nyilatkozott így az elmúlt évről, s 24 százalék tervezi ezt az idén.

Optimista Közép-Magyarország, borúlátó Észak-Alföld

A felmérésből az is kiderül, hogy az utóbbi három évben hogyan alakultak régiónként a létszámmal kapcsolatos várakozások. A legoptimistábbnak Közép-Magyarország régió bizonyul: egyötödük tervez bővítést. A Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön működő cégeknél azonban csak 10 százalék körüli a bővüléssel számolók aránya - írja a gazdasági napilap.

Beszédes az is, hogy a különböző nagyságú vállalatok hogyan vélekednek a kérdésről. Kiugró a kisvállalkozások adata, hiszen egyötödük kívánja növelni a létszámát az idén. A közepes cégeknek 16,6, a nagyvállalkozásoknak pedig 15,4 százaléka akar munkaerőt felvenni. A mikrovállalkozások átlagosan 10,9 százalékos foglalkoztatásbővítést terveznek.

Inkább a nemzetközi cégek bővülnek

Eltérnek a szándékok attól függően is, hogy külföldi vagy magyar tulajdonban van az adott cég. Egyértelműen előnyben vannak a külföldi tulajdonúak a létszámnövekedést tervezők között: közel 40 százalékuk jelezte ezt, míg a magyaroknál mintegy 21 százalék válaszolt igennel a kérdésre. A leépítést tervezők között már nem ilyen nagy a különbség, várhatóan a külföldiek 10,48, a magyarok 10,83 százaléka bocsát el dolgozókat az idén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről