A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A kismamákat jobban érdekli a Start-kártya

Vágólapra másolva!
Az alacsonyabb kedvezményt jelentő Start Plusz kártyák iránt az idén is jóval nagyobb az érdeklődés, mint az egy évig teljes járulékmentességet biztosító Start Extra kártyák iránt - derül ki az APEH legújabb összesítéséből. A kártyákat a múlt év júliusától lehet kiváltani, azóta a Start Plusz kártyából 5980-at adott ki az adóhatóság, a Start Extra kártyából 2814-et.
Vágólapra másolva!

A Start Plusz kártyát a tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is, akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni. Az őket foglalkoztató munkaadónak járulék címén az első évben 15 százalékot, a második évben pedig 25 százalékot kell fizetnie, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig egyáltalán nem. Középfokú végzettségűeknél a minimálbérig, diplomásoknál a minimálbér duplájáig vehető igénybe a kedvezmény. Az efölötti bérrészre a "rendes" járulékszabályok vonatkoznak.

Start Extra: ötven év felett és alapfokú végzettséggel

A Start Extra kártyára azok jogosultak, akik ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan álláskeresők. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső. Náluk az első évben egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulék az előírás.

Nyolcvanezer pályakezdő váltotta ki

A Start kártya alaptípusát egyébként a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére alkalmazzák 2005 októberétől. Azóta a pályakezdők már 80.556 Start kártyát váltottak ki. A felsőfokú végzettségűek létszáma a kártyát kiváltók között 23.453. Mivel a Start kártya érvényességi ideje két év, időközben 19.415 kártya érvényessége már lejárt. A kártya érvényessége akkor is lejár, ha ezalatt a két év alatt egyáltalán nem használták a kedvezmény igénybevételéhez. A kártyát tehát érdemes akkor kiváltani, amikor tényleges munkalehetőség is adódik. A Start alaptípust a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusz kártyánál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetni a munkáltatónak.

138 ezer forint a plafon

A három kártyatípus egyaránt két évig érvényes, illetve érvényességi ideje alatt valamennyi más munkáltatónál is felhasználható. A két új kártyatípusnál a minimálbér kétszereséig (jelenleg bruttó 138 ezer forint) vehető igénybe a járulékkedvezmény, az alaptípusnál viszont csak a felsőfokú végzettségűeknél ilyen keresetig, az alap- és középfokú végzettségűeknél csak a minimálbér másfélszereséig számolható el az alacsonyabb járulék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!