A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kevesebben dolgoznak, csökkent a reálbér

Vágólapra másolva!
Csökkent a foglalkoztatottak száma, a költségvetési szférában közel 6 százalékos volt a visszaesés. A bruttó keresetek ugyan emelkedtek, ám az infláció elvitte a reálbért - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli összegfoglalójából.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak száma a 2007. december-2008. február hónapok átlagában 72 ezerrel, mintegy 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliek száma pedig 25 ezerrel emelkedett. A 15-74 éves népesség foglalkoztatási rátája egy év alatt 0,9 százalékponttal, 49,9 százalékra csökkent, miközben a munkanélküliségi ráta 7,4 százalékról 8 százalékra emelkedett. A munkaerő-piaci folyamatokat befolyásolta a nyugdíjmegállapítási jogszabályok változása miatt a nyugdíjba vonulás előrehozása is.

Kevesebben dolgoznak

A legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-februárban 1,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Mind a vállalkozások, mind a költségvetés területén folytatódott a korábban kezdődött csökkenő tendencia: a versenyszférában alkalmazásban állók száma 0,6%-os csökkenés mellett 1 millió 937 ezer fő volt, a költségvetési szférában ennél lényegesen nagyobb, 5,7%-os visszaesés után 713 ezren dolgoztak.

Csökkenő reálkeresetek

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlagkeresete 2008. január-februárban 197 400 forintot, a nettó átlag¬kereset 121 300 forintot tett ki. A bruttó nominális átlagkeresetek összességében 5,1, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez utóbbin belül a versenyszférában 10,5 százalékos nettó keresetnövekedés következett be, míg a költségvetés területén 3,7 százalékkal csökkent a bérek nettó értéke. A versenyszférán belül a magas összegű jutalom kifizetése miatt a pénzügyi közvetítés kereseti indexe kiemelkedő volt, míg a költségvetés területén a köztisztviselői illetményalap januári 5 százalékos növelése, illetve a 13. havi fizetés előző évitől eltérő ütemű kifizetése befolyásolta a keresetek alakulását. A reálkeresetek 1,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!