Dolgoznak a segélyezési rendszer megváltoztatásán

Vágólapra másolva!
A munkaügyi tárca tervezi a segélyezési rendszer megváltoztatását, egyelőre zárt ajtók mögött. Legalább 80 ezer munkaképes embert akarnak bevonni a szociális foglalkoztatásba, a családi pótlékot pedig természetbeni juttatásként - óvodában, iskolában nyújtott támogatásként - kapná az érintettek egy része.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság információi szerint Szűcs Erika munkaügyi miniszter célként határozta meg, hogy legalább 80 ezer munkaképes embert vonjanak be a szociális foglalkoztatásba. Ennek jegyében két csoportba sorolnák a segélyezetteket: azokra, akik továbbra is rendszeres szociális segélyben részesülnének, s azokra, akik úgynevezett rendelkezésre állási járadékot kapnának.

Kőnig Éva, a szociális tárca főosztályvezetője a Népszabadságnak annyit mondott, hogy a korábbi segélyt felváltó rendelkezésre állási járadékra az lesz jogosult, aki nem kap munkát, s az önkormányzat sem tud számára munkalehetőséget felajánlani. Az elnevezés megváltoztatását az indokolja, hogy az ellátás nem lesz folyamatos, azt csak addig folyósítják, amíg az egyébként munkaképes igénylőnek nem tudnak foglalkoztatást biztosítani. Ebbe a kategóriába becslések szerint úgy 150-200 ezer, jelenleg szociális segélyben részesülő tartozna - ők dolgoznának, de nincs rá módjuk.

Családi pótlék természetbeni juttatásként

Változtatásokat tervez a kormány a családi pótlék folyósításában is. A módosítás nem minden családot érint majd, lényege, hogy bizonyos esetekben közvetlenül a gyermekeket segítő, természetbeni - elsősorban óvodákban és iskolákban nyújtott - juttatássá alakulna át a pótlék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!