A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem megoldás az alkalmi munka elektronikus bejelentése

Vágólapra másolva!
Nem nő a legális foglalkoztatás jövőre, ha a papíralapú helyett elektronikus lesz az alkalmi munkavállalás a Napi Gazdaság által megkérdezett érdekvédelmi szervezetek szerint. A munkaadók úgy vélik, ezzel csak a fenyegetettség nő, a feketemunkára sarkalló közgazdasági kényszerszituációk nem szűnnek meg.
Vágólapra másolva!

Az alkalmi munkavállalás szabályainak gyökeres átalakítását tervezi a kormány 2009 januárjától: várhatóan megszűnik a jelenlegi alkalmi munkavállalói könyvek (am-könyv) és közteherjegyek használata. A munkáltatók jövőre a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonló módon teljesítik bejelentési, járulékbevallási és -fizetési kötelezettségüket az adóhatóság felé.
A szabályozás megváltoztatásától a visszaélések számának csökkenését, a munkavállalók jogbiztonságának javulását, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyabbá válását és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékfizetési morál javulását, valamint a tb-bevételek növekedését várja a kormányzat - írja a Napi Gazdaság.

A foglalkoztatottság legalizálásában várhatóan nem lesz előrelépés az alkalmi munkavállalás rendjének elektronikus útra terelése, mert egy ilyen rendszer bevezetésével nem szűnnek meg azok a közgazdasági kényszerszituációk, amelyek feketemunkára kényszerítik a szektor munkaadóit és munkavállalóit, legfeljebb a fenyegetettségük lesz nagyobb - mondta a lapnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Nem teszi könnyebbé a foglalkoztatást

A probléma az, hogy nem azokban az ágazatokban használták, ahol szükség lett volna rá, hanem a kedvezményes, 20-22 százalékos járulékfizetés miatt általános foglalkoztatási formává vált - tudtuk meg Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökétől. Véleménye szerint félő, hogy az elektronikus rendszerre való áttérés ellehetetleníti az am-könyves foglalkoztatás kialakításának eredeti célját, a tényleges alkalmi munka könnyebbé tételét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!