Bértámogatásra pályázhatnak cégek jövő péntektől

Vágólapra másolva!
Január 23-tól lehet pályázni a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak a dolgozók munkában tartását elősegítő Megőrzés című programra. Kétfajta vissza nem térítendő bértámogatást lehet kapni, ha a munkáltató a támogatás időtartamával megegyező ideig továbbfoglalkoztatási kötelezettséget vállal - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A munkahelymegőrző bértámogatás igénylésekor igazolni kell, hogy a nehézségek a recesszióból erednek és átmenetiek. Továbbá azt, hogy az érintett cég a munkavállalókat csak munkahelymegtartó támogatás igénybevételével tudja megtartani. A támogatás mértéke a legkisebb vállalkozásoknál (3-50 főt foglalkoztató) az érintett munkavállalók munkabére és a munkáltató által ténylegesen kifizetett járulékok 75 százaléka. A nagy cégeknél (250 fő fölött) pedig a munkabér és a munkáltatók által ténylegesen kifizetett járulékok 25 százaléka.

Ha lecsökken a heti munkaidő

A másik forma csökkentett idejű foglalkoztatás esetén egészíti ki a munkavállaló munkaidő-rövidítés miatt kiesett bérét. Összege a munkavégzéssel nem töltött, kieső munkaidőre jutó munkabér legfeljebb 80 és a munkáltató által erre az időre kifizetett járulékok 80 százaléka. Időtartama 3-12 hónap. A pályázat támogatja, hogy a munkával nem töltött időben a munkavállalót képzésbe vonja a cég, erre 80 százalékos támogatást lehet elnyerni. Pályázni január 23-tól november 25-ig lehet. A programra kiírt pályázat részleteiről a www.ofa.hu oldalon lehet tájékozódni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!