Fogyóban a munkahelymegtartási támogatás

Vágólapra másolva!
Néhány napon belül elfogyhat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 6 milliárd forintja, amelyből munkahelyek megtartására, részmunkaidős foglalkoztatásra pályázhatnak a cégek. Főként kis- és középvállalkozások adták be igényüket. A pályázó cégek tevékenységi köréből kitűnik, bajban az autóipar és az építőipar. Aki lemarad, a munkaügyi központoknál is pályázhat 10 milliárdos keretösszegre - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Aki a következő napokban pályázik munkahely megtartására, részmunkaidős foglalkoztatásra, oktatásra az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA), annak talán még jut pénz a célra elkülönített hatmilliárd forintból. Az eddig beérkezett 255 pályázatban a cégek 6,03 milliárd forintot igényeltek. Székely Gabriella, az OFA ügyvezetője azonban azt mondta, a teljes keret 115 százalékára fogadnak jelentkezéseket, ugyanis a már beérkezett pályázatok között vannak olyanok, amelyeket formai vagy tartalmi okok miatt el kell utasítaniuk. Elvileg november végéig nyitott a lehetőség, de már most látszik, hogy napok kérdése, és a keret lenullázódik.

Bajban az autóipari, építőipari cégek

Az összegre főleg kis- és középvállalkozások pályáztak, amelyek 90 százaléka munkahelyeket szeretne megőrizni a támogatásból, azaz a bér és a járulék átvállalását kéri az OFA-tól. A jelentkezésekből egyértelműen látszik, hogy a válságnak legkitettebb ágazatok az autó- és az építőipar, ugyanis ilyen tevékenységű vállalkozások adják a pályázók zömét.

Támogatást 3-12 hónapra lehet igényelni. Az ügyvezető szerint nem túl optimisták a cégek a jövőt illetően, ugyanis 118 pályázó egy évre kéri a segítséget, és csak elvétve vannak olyanok, amelyek azt remélik, ennél rövidebb idő alatt is megoldódik a helyzetük - írja a Népszabadság. Az OFA pályázaton kívül a munkaügyi központoknál is lehet igényelni pénzt, itt az elbírálás bonyolultabb, viszont 10 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről