Nincs pénz közmunkára több önkormányzatnál

Vágólapra másolva!
Több Dombóvár környéki önkormányzat nem tudja megelőlegezni az Út a munkához programban foglalkoztattak bérét, amelynek nagy részét az állam utólag téríti vissza - mondta a dombóvári többcélú társulás munkaszervezet-vezetője. Kocsola polgármestere hozzátette, az önkormányzat számláján sokszor alig ezer forint van.
Vágólapra másolva!

Berta Ottília, a dombóvári többcélú társulás munkaszervezet-vezetője elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a rendszeres szociális segélyben részesülőknek csak mintegy 10 százaléka kapja továbbra is a segélyt, a segélyezettek 90 százalékát pedig közcélú munkán kell foglalkoztatni legalább 4,5 hónapig.

A bérköltség 95 százalékát lehet költségvetési támogatásként igényelni. A társulás legutóbbi ülésén több önkormányzat jelezte, hogy nem tudja a foglalkoztatás költségeit előre finanszírozni - mondta el a társulási vezető.

Ezer forint van csak az önkormányzat számláján

Trick Jánosné, Kocsola polgármestere az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy a településen a 120 segélyezett közül 90-95 embernek kell munkát adni április 1-jétől, az ő bérük mintegy 6 millió forintot tesz ki. Az önkormányzat számláján viszont sokszor alig több mint ezer forint van - jellemezte a helyzetet a polgármester.

Az orvosi vizsgálatra sem jutnak el

Az 1300 fős község vezetője további problémaként említette, hogy a programban résztvevőknek speciális orvosi vizsgálaton kell részt venniük, amit csak Szekszárdon vagy Kaposváron végeznek el. Igaz, hogy az útiköltséget a munkaügyi központ megtéríti, de a segélyezettek közül sokaknak arra sincs pénze, hogy Dombóvárra utazzanak - tette hozzá Trick Jánosné.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!