Munkára kötelezik a szociális segélyezetteket

Vágólapra másolva!
Tegnap indult az Út a munkához program, melynek célja minél több rendszeres szociális segélyből élőt visszavinni a munkaerőpiacra. A munkaképes eddigi segélyezettek vagy munkát és azért minimálbért kapnak az önkormányzattól, vagy ha nem tudnak számukra feladatot biztosítani, rendelkezésre állási támogatásban részesülnek az eddigi szociális segély helyett. Aki 35 éves kor alatti és nem végezte el az általános iskolát, tanulásra kötelezik - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

A jogosultak kétharmadának legalább hét hónapig tudnak munkát adni az önkormányzatok. Az érintettek 45 százaléka középfokú végzettségű, többségük nő, őket elsősorban az oktatásban és az egészségügyben foglalkoztatják - mondta a Népszavának Vas István, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ igazgatója.

35 év alatti képzetlenek: tanulni kell

Az önkormányzatoknak április 15-ig kell foglalkoztatási tervet készíteniük arról, milyen munkakörökben, mennyi ideig és hány főt szeretnének foglalkoztatni. Csak az 55 éven felüliek, a tartósan betegek és azok a szülők jogosultak segélyre, akik gyerekeinek az önkormányzat nem biztosít bölcsődei vagy óvodai ellátást. Azokat az 35 év alattiakat pedig, akik nem végezték el az általános iskolát, nem közfoglalkoztatásra, hanem képzésre kötelezi az önkormányzat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!