Közmunkával enyhítik a munkanélküliséget

Vágólapra másolva!
Salgótarjánban az idei közfoglalkoztatási terv keretében 638 tartós munkanélkülit alkalmaz közcélú munkára az önkormányzat - erről döntött a város közgyűlése. A nógrádi megyeszékhelyen 3500 fő a hivatalos munkanélküliek száma, közülük közel 500-an pályakezdőként nem találtak állást.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztő, Eötvös Mihály (MDF) alpolgármester elmondta: szeretnék, ha az érintettek rendszeres munkajövedelemhez jutnának és lenne esélyük visszakerülni a nyílt munkaerőpiacra. A politikus közölte, hogy azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk vagy élethelyzetük miatt nem tudnak munkát vállalni, továbbra is a rendszeres szociális segély jelenti az egyedüli megélhetési forrást.

7-12 hónapon át dolgoznak

A közfoglalkoztatásban részt vevő 638 embert döntően kommunális területen alkalmazzák, de közülük többen civil szervezeteknél és intézményeknél is dolgoznak majd napi 6-8 órában, 7-12 hónapon át.
A foglalkoztatásra 525 millió forint áll rendelkezésre, az összeg döntő része állami finanszírozás, az önkormányzat 53 millió forintot biztosít a kiadásokhoz.

Eötvös Mihály kitért arra, hogy a 38.683 lakosú Salgótarjánban a múlt év végén 3499 volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, közülük 449-en pályakezdők.

A munkanélküliek 2009-ben decemberben voltak a legtöbben, ráadásul a rendszerből is kevesebben kerültek ki, mint a korábbi hónapokban. A kiáramlás jellemzően nem abból adódott, hogy az állástalanok munkát találtak, hanem abból, hogy támogatott tanfolyamokon vettek részt - mondta az alpolgármester.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!