Növekvő feszültség a dunántúli álláspiacon

Vágólapra másolva!
Még az ország fejlettebb, nyugati régiójában is folyamatosan nő a feszültség a munkaerőpiacon különösen a Közép- és a Dél-Dunántúlon - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek.
Vágólapra másolva!

Több nagyvárosban arra is van példa, amit eddig inkább külföldi fotókon láttunk: magukra akasztott plakátokon keresnek munkát emberek, rendszerint "minden megoldás érdekel" felirattal. Ebben az is lecsapódik, hogy a tavaly tömegével elbocsátottak zöme minden tartalékát felélte, sokan mindenáron szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra.

Keresztes Ágnes, a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó, Győrben, Veszprémben és Szombathelyen is irodát működtető Precíz Kft. főmunkatársa a lapnak elmondta: miközben ügyfeleik száma az elmúlt két hónapban húsz százalékkal nőtt, kínálatuk - különösen érdemi kínálatuk - hétről hétre csökken. A bejelentett álláshelyek több mint kétharmada alkalmi, illetve jutalékos ügynöki munka. Egyre több példa van arra is, hogy a munkaerőigényt bejelentő cég nem kerül nyilvántartásba, mert pénzügyi háttere bizonytalan.

Nehezíti a helyzet, hogy ugyan még mindig sok ezren ingáznak naponta Ausztriába vagy Szlovéniába dolgozni, az elmúlt időszakban az ottani lehetőségek is szűkültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!