Nem lesz EU-s minimálbér egy darabig

Vágólapra másolva!
Egy ideig még nem lesz egységes arányok szerint meghatározott EU-s minimálbér, sem Magyarországon, sem más tagállamban - írja a Világgazdaság Andor László a foglalkoztatásért felelős magyar EU-biztost idézve. A téma a hét elején egy belga lap cikke kapcsán lett aktuális, mely szerint a nyáron hivatalba lépő belga EU-elnökség ezen dolgozna. Mindeközben júliustól Németországban minimálbért vezetnek be az ápolók számára. A nyugati tartományokban 8,5 euró (2300 forint), a keletiekben 7,5 euró (2000 forint) lesz a minimális órabérük.
Vágólapra másolva!

Andor László a gazdasági napilapnak elmondta, a bérpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, vagyis minden tagállam maga jogosult dönteni a minimálbér bevezetéséről, ebbe az EU-nak nincs beleszólása.

Ugyanakkor maga is elismerte, hogy valóban egyre gyakrabban esik szó a minimálbér uniós szintű bevezetéséről. A belga soros elnökség - amely a jelenlegi spanyol elnökséget váltja júliustól, közvetlenül megelőzve a 2011. január 1-jén induló magyar EU-elnökséget - például célkitűzésként szerepelteti programjában annak előmozdítását, hogy valamennyi tagállamban vezessék be a minimálbért. Jelenleg a huszonhétből húsz tagországban van minimálbér.

A La Libre Belgique kedden arról tudósított, hogy uniós minimálbér bevezetését szeretné elérni Belgium, mert az hozzájárulna a versenyképesség javulásához és a tagállamok közötti szociális különbségek csökkentéséhez. A brüsszeli lap szerint ezzel egységesítenék az egyes országokban lévő megélhetési költségekhez való viszonyítási szintet. Ez utóbbi egységes minimális arányként az átlagbér 60 százaléka lenne.

Ápoló minimálbér a németeknél

Ugyancsak a minimálbérrel kapcsolatos hírt, hogy júliustól kezdve minimálbért vezetnek be Németországban az ápolónők számára. Ekkortól a nyugati tartományokban óránként 8,50 eurónál, a keletiekben pedig 7,50 eurónál nem lehet kevesebbet fizetni az ápolónőknek. Az intézkedés összesen körülbelül 800 ezer munkavállalót érint. Németországban továbbra sem lesz általános minimálbér, csak néhány szakmában - ez utóbbiak köre bővült eggyel a tegnapi döntés értelmében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!