Négymillióan veszítették állásukat az USA-ban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb négymillió amerikai vesztette el állását az Egyesült Államokat sújtó gazdasági lassulás és recesszió kezdete, azaz 2007. december eleje óta, és a munkanélküliség a múlt hónapban ismét rekord mértéket, 8,1 százalékot ért el a korszerű statisztika 25 éves történetében.
Vágólapra másolva!

Az újonnan segélyért jelentkezők száma heti átlagban megközelítette az elmúlt egy hónap során a 655 ezer főt, ilyen nagy létszámra 1982. óta nem volt példa. Tartósan munkanélküli segélyen a múlt héten már 5,47 millió amerikai volt, egy hét alatt 18 ezerrel emelkedett a számuk.

Nem ritka a 15-20 százalékos munkanélküliség

Az amerikai vállalatok a gazdaság, a kereslet visszaesésére többnyire elbocsátásokkal válaszolnak, enyhítendő nyereségük nagy zuhanását. Az amerikai munkaügyi minisztérium elsősorban az amerikai városok térségében tapasztalják a munkanélküliség növekedését: a tárca szerint, amely összesen 372 ilyen városi körzetet tart nyilván, az egy évvel korábbihoz képest egyetlen térség kivételével mindenhol, azaz a térségek 99,7 százalékában nőtt a munkanélküliek száma. Egy évvel korábban ez nem volt ennyire nyilvánvaló, csak a városi körzetek 63 százalékából jelentették a munkanélküliség növekedését.

Idén januárban már 14 olyan városi régiót számoltak az Egyesült Államokban, ahol a munkanélküliség elérte a 15 százalékot, és voltak olyan városok, amelyekben és körzetükben a ráta közel volt 19 százalékhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!