A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kétszázezer forint felett fizetnek keresett szakmában

Vágólapra másolva!
A napokban látott napvilágot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése a vállalkozások által keresett szakmákról. Eszerint a diplomások közül a legkapósabbak a gépészmérnökök, a szoftverfejlesztők és a közgazdászok. Ennek apropóján fejvadászokat kérdeztünk a diplomás hiányszakmákról, és a kereseti lehetőségekről. Gazdasági vagy mérnöki diplomával nagy cégnél bruttó 200 ezer forint feletti fizetést adnak friss diplomásként.
Vágólapra másolva!

"A pályakezdők körében rendkívül kelendőek a gazdasági végzettségű, egy-két nyelvet erős középfokon beszélő friss diplomások", jegyzi meg Szegleti Beáta, a ProfiPower személyzeti tanácsadó irodavezetője Az ő fizetésük jellemzően bruttó 240 ezer forint körül alakul - ám a 210-280 ezer forint közti tartományban viszonylag nagy a szórás. Ugyancsak töretlen az angolul, ritkábban németül is középfokon beszélő informatikusok, a gépész, - és villamosmérnökök népszerűsége. Rájuk már a végzés előtt vadásznak a nagyvállalatok. A fiatalok többnyire gyakornokként startolnak, és ha beválnak, azonnal szerződést kapnak. Ezeken a területeken kezdőként akár 250-300 ezer forintot is kereshetnek pályakezdőként.

Túlkínálat kommunikációban és marketingben

Hasonlóak a trendek vidéken is: A nyelvet beszélő, felsőfokú műszaki végzettségűek - a gépész, a villamos,- és a minőségbiztosítási mérnökök rendkívül kelendőek a piacon. A termelési területek kiszolgálása miatt kelendőek a gazdasági-pénzügyi végzettségűek. A kontrolling és a logisztika területére vágyóknak szintén nincsenek elhelyezkedési nehézségeik. A humán végzettségűek számára némi szakmai betanulással a személyügy lehet jó választás - igaz, a terület az öt-tíz éve végzett humán diplomások jelenléte miatt kissé belterjessé vált "- mutat rá Katona Izabella, a szombathelyi Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

"Nyugat-Magyarországon nagyon kevés az önálló márkanevet is előállító termelő cég. Így a PR, marketing és kommunikáció szakos diplomákkal gyakorlatilag nem lehet a térségben érvényesülni - ha mutatóban akad is 1-2 pozíció, a rendszerint gyakornoki munkakörbe felvett pályakezdők minimálbér körüli fizetésekkel kalkulálhatnak" - ad betekintést a régió piaci viszonyaiba Katona Izabella.

Vidéken 20 százalékos bérhátrány

A vidéki diplomások fővárosi társaikhoz képest jelentős bérhátránnyal szállnak ringbe a piacon. Műszaki végzettségű friss diplomásként átlagosan 170-190 ezer forintos kezdő fizetéssel lehet számolni, igaz, viszonylag gyorsan előre lehet lépni "Multinacionális vállalatnál, egy-két éves munkatapasztalattal akár a 280-300 ezer forintot is elérheti a műszaki végzettségűek bére. A magyar tulajdonú, kisebb cégek kevesebbet ajánlanak: ők csupán 150-160 ezer forintos kezdő fizetéssel tudnak műszaki diplomás munkaerőt alkalmazni. Ráadásul a magas hazai bérterhek miatt egy-két éves munkatapasztalattal is csak 180-190 ezer forintra nő az összeg" - magyarázza. Katona azt is elmondta: logisztikai területen átlagosan 130-150 ezer, míg pénzügyi területen 180 ezer forint körüli induló bérekkel lehet számolni. Logisztikusként az összeg egy-két éves munkatapasztalattal 180-200 ezer, míg pénzügyesként akár 250-280 ezer forint is lehet.

Tréneri végzettséggel magasabb fizetés

A HR területén a diplomatípus is sokat nyom a latban. Ha a személyügyi munkatársnak pszichológus vagy tréneri végzettsége is van, bére bruttó 180-200 ezer forintról indul. Az összeg versenyképes cégnél, két éves gyakorlattal 230-240 ezer forint körül alakul. Ám ha pedagógusi vagy egyéb humán diplomásként került a személyügybe, úgy mindössze bruttó 120-130 ezres kezdőbérrel, egy-két éven belül pedig 160-170 ezres fizetéssel kalkulálhat.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!