A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nettó 160 ezer forinttal indítanának a pályakezdők

Vágólapra másolva!
Jó nevű cégnél és havi nettó 160 ezer forintos kezdő fizetéssel indítanák karrierjüket a fiatalok. A végzős hallgatók fele szerint kettő-négy hónapon belül el tudnak helyezkedni. A megkérdezettek legszívesebben a L' Oreal, a Nokia és a Coca-Cola munkavállalóiként képzelnék el magukat a közeljövőben - derül ki az idén és jövőre végző közgazdász-hallgatók bevonásával végzett Legvonzóbb Vállalat felmérésből.
Vágólapra másolva!

A kutatásban részt vevő 11 felsőoktatási intézmény közel kétezer, budapesti és vidéki hallgatójának fele pályakezdőként nettó 100-150 ezer forint közötti fizetéssel startolna, az átlag 160 ezer forint. A fiatalok mintegy harmada 1 éves munkatapasztalattal nettó 200 ezer, míg közel 40 százalékuk 5 év távlatában már nettó 350 ezer forintos havi fizetést tartana elfogadhatónak. A válaszadók többsége jellemzően ugródeszkaként értékeli az első munkahelyet és néhány év tapasztalattal már középvezetői pozíciókra áhítozna. A végzősöknek a cég tevékenységi köre is számít: a fiatalok szívesebben dolgoznának például az építőiparban, mint a dohányipari vállalatnál.

A végzősök fele szerint három hónap alatt lesz állása

Az eredményekből kiderül: a végzősök többsége nem tudatosan tervez - mindössze 11 százalékuk kezd a diplomázás előtt már több mint 1 évvel célzott álláskeresésbe. Elhelyezkedésüket illetően is szembetűnően optimisták. A vidéki végzősök egyötöde ugyanis úgy látja: kevesebb, mint 2 hónappal a végzés után el tudnak majd helyezkedni. A megkérdezettek 47 százaléka egyébként 2-4 hónap átfutási időre számít az első beadott álláspályázat és a tényleges munkába állás között - miközben a piaci tapasztalatok átlagosan fél év körüli keresgéléssel számolnak. A szakmai gyakorlatot ugyanakkor nem sokra értékelik: ezt mindössze 13 százalékuk tartotta valóan hasznosnak. Meglepő eredményeket hozott a béren kívüli juttatások kiértékelése is: a fiatalok körében a ruhapénz népszerűbbnek bizonyult a céges autónál.


A pályakezdők tíz legvonzóbb vállalata:

1. L'OREAL Magyarország Kft.
2. Nokia
3. Coca-Cola
4. Audi Hungária
5. OTP Csoport
6. Malév
7. MOL Csoport
8. IBM
9. Nestlé
10.IKEA

A végzősök munkahely-választási szempontjai:

1. Kellemes munkahelyi légkör
2. Előrelépési lehetőség
3. Fejlődési és tanulási lehetőség
4. A vállalat jó hírneve
5. Fizetés nagysága
(A felmérés készítői: AIESEC, Hewitt, Bellresearch)

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!