A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Javuló önéletrajzok, elszálló bérigények az állásbörzén

Vágólapra másolva!
Szerdán vette kezdetét és csütörtökön is tart még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kétnapos, tavaszi állásbörzéje. A kiállító cégek a végzősök még mindig hiányos idegennyelv-tudására és időnként elszállt bérigényére panaszkodnak. Az önéletrajzok minősége viszont egyértelműen javult az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

Az első napon igen élénk volt az érdeklődés, zsúfoltságot tapasztaltunk a BME központi aulájában. Végzős informatikusok, mérnökök és közgazdászok százai mustrálták egy időben a közel kétszázötven kiállító cég állásajánlatait.

Informatikusként akár egy nap alatt új ajánlat

Az állásbörze egyik sztárszakmája az informatikus. Temérdek állásajánlat szólt nekik, nagy a munkáltatói igény tehetséges szoftverfejlesztők iránt. A kelendőség ugyanakkor az álláskeresőket is egyre merészebbé teszi - sokan a két évvel ezelőtt bejáratott bérek dupláját is szemrebbenés nélkül elkérnék, ha tehetnék - hallottuk az egyik standnál egy HR-estől. Ő mindezt azzal magyarázza: néhány külföldi tulajdonú cég alaposan feltornászta a keresett szakemberek bérét. "A piac szereplői pedig lemaradnak, ha nem tudnak lépést tartani az igényekkel " - fogalmazott.

A kezdő fejlesztőket is szakmai tapasztalattal veszik fel

Egy másik, szintén informatikusokra vadászó cég munkatársa megjegyzi, pályakezdők közül jelenleg leginkább a C++ fejlesztőkre mutatkozik igény. Kiemelte: a hazai felsőoktatási rendszer egyik legnagyobb hibája még mindig a megfelelő mennyiségű gyakorlati képzés hiánya. A legnagyobb sikerrel így azok pályázhatnak a meghirdetett állásokra, akik legalább otthoni programozással, vagy autodidakta módon fejlesztették szakmai felkészültségüket. A HR-es hölgy - bár bérekről nem beszélhetett - annyit elmondott: náluk nem kiszolgáltatottak anyagilag a pályakezdők. Ha a frissdiplomások alábecsülnék az elérhető bért, a cég úgy is kedvezőbb fizetési sávban helyezi el őket.

A mérnökök nyelvtudása még mindig fejlesztendő

Az állásbörzén az is kiderült: a villamos- és gépészmérnökök népszerűsége még mindig töretlen, a nyelvtudáson viszont továbbra is van mit csiszolniuk. "Vállalati képzések, tréningek keretében próbáljuk fejleszteni a munkavállalók nyelvtudását, de rengeteg a hiányosság. A pályázók 70 százalékánál a nyelvtudás szintje nem üti meg a kívánatos mércét " - tudtuk meg egy villamos szerelvényeket gyártó cég személyügyi munkatársától. A standok között nézelődő fiatalok beszélgetésfoszlányaiból is kiderül: a nyelvtudás sokaknak gyenge pontja. "Jó cég, fizetnek is, de... idegen nyelv is kell"- panaszolta egy farmeros fiú a tömegben.

Bruttó 200-300 ezer körül keres egy kezdő mérnök

A személyzeti szakember azt is elárulta, hogy most épp három-öt hónapos gyakornoki programjukra várják a jelentkezőket. "A cég elvárásainak megfelelően formálható fiatalokat keresünk. Ők nettó 68 ezer forintos gyakornoki fizetést kapnak. Ha az együttműködésből később munkaviszony lesz, bruttó 200-300 ezer forint körüli kezdőbérre számíthatnak" - tette hozzá.

A diplomát kibocsátó oktatási intézmény neve is számít

A börzén az is kiderült: bár a humán végzettségűek, a bölcsészek jelentős lépéshátránnyal indulnak az állásvadászatban, számukra ideális pályakezdési lehetőséget nyújtanak a nagyvállalatok és pénzintézetek ügyfélszolgálati központjai. A fiatalok itt stabil angoltudással ügyfélszolgálati állásokra pályázhatnak, bruttó 250 ezer forint körüli fizetésre számíthatnak. Egy nagybank HR-munkatársától megtudtuk, jelenlegi munkatársaik a legkülönfélébb területekről érkeztek a cég ügyfélszolgálatra - így kommunikációs szakember, bölcsész, jogász, sőt operaénekes is van közöttük. Az állásbörzén kint lévő cégek többsége mindenesetre elmondta: bár elméletileg tilos a diplomát kibocsátó intézmények neve alapján is szemezgetni a kezdők között, a többség mégis ezt teszi. Az ok nem diszkrimináció, mindössze úgy látják: a patinás felsőoktatási intézményből érkezőknek nagyobb a szakmai háttértudása.

Túl sok a sablonos álláspályázat

A vállalati szférában egyébként úgy látják: míg régebben a pályakezdők gyakran küldtek be hibáktól hemzsegő pályázati anyagokat, önéletrajzokat, mindez az utóbbi pár évben visszájára fordult. Olyannyira, hogy a számtalan tökéletes CV sorai között elvész az egyéniség. "Sok a sablon, a közhely, rengetegen csak papírforma szerinti elvárásoknak szeretnének megfelelni. De mi jobban örülnénk, ha a felvételi beszélgetéseken többet megmutatnának személyiségükből és őszintébbek lennének " - fogalmazott az egyik gyógyszeripari vállalat HR-menedzsere. Ma még van alkalom bizonyítani az álláskeresőknek rátermettségüket: az állásbörze kora délutánig nyitva van ...

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!