A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Álláshoz segítik a kisgyermekes anyákat

Vágólapra másolva!
Nem könnyű a kismamáknak visszatérni a munkaerőpiacra, a sikeres elhelyezkedés gyakran csak külső segítséggel valósítható meg. A legalább fél éve sikertelenül pályázó kisgyermekesek számára nyújt lehetőséget a Jól-Lét Alapítvány napokban meghirdetett ingyenes képzési programja, melynek keretében az anyák egyrészt versenyképes szaktudást szerezhetnek, másrészt teljes körű álláskeresési tanácsadásban részesülnek. A programra október végéig lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg 166 ezren részesülnek gyermeknevelési támogatásban. A Gyesen, Gyeden lévők nagy része újra dolgozni akar, lehetőségeik viszont korlátozottak. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, 2005-ös felmérése szerint a szülés előtt dolgozóknak több mint egyharmada nem tud visszatérni korábbi munkáltatójához.

A visszatérés nehézségeinek hátterében több tényező áll. Egyrészt a gondot az okozza, hogy a kisgyermekesek egy része az otthon töltött 3 év alatt egyáltalán nem fejleszti tudását, ami a karrier szempontjából végzetes lehet. Az elavult tudással rendelkezőket pedig nem szívesen alkalmazzák a munkáltatók.

Másrészt - és ez a nagyobb probléma -, a hazai cégek többsége abban az esetben sem hajlandó kisgyermekeseket foglalkoztatni, ha tudásuk friss és az elvárásoknak megfelelő. A munkáltatók ugyanis úgy vélik, a kismamák a gyermek betegsége miatt gyakran lesznek távol, korábban távoznak, illetve nem tudnak kellően a munkára koncentrálni.

Kevés a bölcsődei hely

Gátolja a visszatérést az is, hogy a kismamák többségének kezdetben csak a 4-6 órás munka jöhet szóba. Az atipikus munkavállalási formákkal kapcsolatban pedig nem járunk az élen. Szintén nehézséget jelent a bölcsődék alacsony száma. Magyarországon jelenleg mindössze 530 bölcsőde található, alig 24 ezer férőhellyel. Bölcsődés korú gyermekből viszont legalább 32 ezer van hazánkban. Tehát aki nem engedheti meg magának a babysittert, az kénytelen otthon maradni a gyermek óvodás koráig.

Emellett a társadalom sem túl elfogadó a korán visszatérőkkel szemben. "Rossz anyának tartják azt, aki két éves gyermekét bölcsődébe adja. Ez Budapesten is jellemző, de vidéken még inkább. Egyfajta elvárás az anyáktól az, hogy legalább 3-4 éves koráig csak a gyermeküknek éljenek- jegyezte meg Fejős Éva újságíró a Jól-Lét Alapítvány sajtóbeszélgetésén.

Részmunkaidő és járulékkedvezmény

Vannak céges és állami kezdeményezések is a visszatérés megkönnyítésére. Kisgyermekes dolgozóinak részmunkaidőt kínál a Philips Magyarország. "Összesen 106 dolgozónk van, közülük 6 kisgyermekes. Van, aki négy órában, míg más hat órában végzi feladatait. Mi egyébként egyáltalán nem látjuk a negatívumait a kismamák alkalmazásának. Az anyák koncentráltan dolgoznak, a napi feladataikat tökéletesen ellátják" - jegyezte meg Bogdán Szilvia, a vállalat szervezetfejlesztési vezetőjétől.

Az állam járulékkedvezménnyel próbálja meg érdekeltté tenni a munkaadókat a kismamák alkalmazásában. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007 júliusában indította el a Start Plusz programot. A munkaadó járulékterhe az első évben a foglalkoztatott bruttó keresetének 15 százaléka, a második évben pedig 25 százaléka, amit érettségizettek esetében a minimálbérig, diplomásoknál a minimálbér duplájáig lehet érvényesíteni.

Húsz hónapos segítség a visszatérésben

Már több mint egy éve sikertelenül keres állást. Lente Írisz. A három gyermeket nevelő anyuka főleg asszisztensi, titkárnői pozíciókra pályázott. "A cégek egy része a szakmai tapasztalat hiányára, a másik része pedig a szaktudás hiányára hivatkozva utasított el" - mondta Írisz, aki Jól-Lét Alapítvány programja által szeretne áláshoz jutni. Az alapítvány a napokban hirdette meg 20 hónapos programját, amelyre elsősorban olyan kisgyermekesek jelentkezését várják, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel, vagy képzettségük már elavult, nem versenyképes a munkaerőpiacon. További feltétel, hogy a jelentkező legalább fél éve keressen állást - sikertelenül.

A programba bekerülők egyrészt ingyenes álláskeresési tanácsadásban részesülnek, másrészt térítésmentesen elvégezhetnek egy általuk kiválasztott OKJ-s tanfolyamot. A jelentkezőket október végéig várják az illetékesek. A keretszám 20 fő, a kitűzött cél pedig az, hogy a résztvevők a program végéig elhelyezkedjenek.

Ingyenes képzés és anyagi támogatás

"A kiválasztás során alaposan megvizsgáljuk a jelölt motiváltságát, gyakorlatilag ez a szempont lesz a döntő. Ezt a jelentkezési lap kiértékelése után egy pszichológus szakember mér fel egy személyes beszélgetés, valamint különböző tesztek segítségével. Amennyiben a kismama megfelelt a feltételeknek, akkor első lépésben egy pályaválasztási tanácsadó segít neki kiválasztani a megfelelő OKJ-s tanfolyamot, amelyet minél gyorsabban el kell kezdenie. A képzés mellett be kell járnia az alapítványhoz, ahol grafológusok, munkaerő-piaci szakemberek és karriertanácsadók segítenek neki a hatékony álláskeresésben. A résztvevők az ingyenes képzés mellett bruttó 40 ezer forintot támogatásban is részesülnek. Emellett gyermekeik miatt sem kell aggódniuk, a program alatt az alapítvány gyermekfelügyeletet vállal" - tudtuk meg Makrai Ritától, a program vezetőjétől. Az érdeklődők október végéig jelentkezhetnek.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!