A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A küszöbön álló gazdasági válság vélhetően még nehezebbé teszi az állásszerzést. Érdemes éppen ezért a hagyományostól eltérő módszerekkel is próbálkozni. Különösen a marketing és a reklám szakmába készülőknek érdemes megmozgatni a fantáziájukat. Saját weboldal, plakátszerű bemutatkozó anyag, egyedi PR-akciók, és máris felfigyelnek az álláskeresőre. Sikeres és sikertelen eseteket mutatunk be.
Vágólapra másolva!

Egy HR-es átlagban egy percet tölt egy cv átolvasásával, több száz jelentkező esetén még ennyit sem. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen folyamodnak figyelemfelkeltő bemutatkozáshoz.

Önmarketing a döntéshozók előtt

A Szegedi Tudományegyetem tanárképző főiskolai karán tavaly végzett Fülöp Attila frappáns önmarketinggel kövezte ki a reklámszakmába vezető utat. A fiatalember saját magáról készített mozifilm-plakáttal, személyét bemutató internetes oldallal és hűtőmágnessel kampányolt az állásszerzés érdekében. CV helyett a plakátot küldte el álláspályázatában, a tavalyi országos Reklámhét előadótermének falán pedig a céges döntéshozók láthatták kreatív álláskereső anyagát. Sikerrel járt. Ma már a NetAktív kommunikációs ügynökség munkatársaként több multi cég kampányain dolgozik. Bár a látszat elsőre mást mutathat, az ifjú tehetségnek nem kellett több tízezer forintos költségbe vernie magát az ütős bemutatkozáshoz: mindössze egy új farmernadrág árába került. A reklám világában egyébként is jól jön az elrugaszkodás a bevált sablonoktól. Egy hazai reklámügynökségre jelentkező fiatalember például körberajzolt cipőtalpát küldte be, ezzel a megjegyzéssel:"Fél lábbal már a cégnél vagyok." Bemutatkozása annyira megnyerőre sikeredett, hogy láttak benne fantáziát és állást ajánlottak neki.

Gerillamódszerekkel dolgozott

Tollas Attila CV-je a cég előtt

Szintén a modern marketingeszközöket és kreativitását felhasználva jutott álláshoz Tollas Attila. Először egy japán autógyártó álláshirdetésére pályázott, ám többszöri próbálkozás után még választ sem kapott a multi cég HR-osztályától. Ezt követően Attila demonstratív, kétélű eszközköz nyúlt. Egy kisteherautó oldalát bérelte ki reklámfelületként, és óriásplakátot állított ki a megcélzott cég központja elé. A plakáton fotója, angol nyelvű álláspályázata szerepelt, és egy megjegyzés, hogy várja a választ... "Tisztában voltam vele, hogy valószínűleg így nem jutok be, de rá akartam irányítani a közvélemény figyelmét arra a jelenségre, hogy a HR-esek még csak válaszra sem méltatják a pályázókat. Emellett persze fel akartam hívni a munkaadók figyelmét, hogy állást keresek" - mondja.

Ugyan a japán cég nem vette fel, akcióját felkapta a sajtó, augusztusban több írás is született egyedi próbálkozásáról. Emellett felvette a kapcsolatot véleményformáló bloggerekkel, akik ugyancsak írtak róla, álláskeresői kisfilmet forgatott magáról, amelyet közel 2 ezren tekintettek meg, saját honlapot készített, és e-mailben sok címre értesítést küldött. egyéni marketingakciójáról. Próbálkozását siker koronázta. A Scotwork tárgyalási készségfejlesztéssel foglalkozó tréning cég ügyvezetője figyelt fel rá. Értékelte kreativitását, talpraesettségét, karakánságát, a sablonostól eltérő gondolkodását. Egy hat fordulós kiválasztási folyamaton esett át és november elejétől már a cég magyarországi, romániai, bulgáriai és a volt jugoszláv tagországok marketingmenedzsereként és a képzés befejezése után trénerként dolgozik.

Néhány évvel ezelőtt Hepi Endre, a Rádió 1 épp akkor elbocsátott műsorvezetője az újpesti Árpád-kórházzal szembeni plakáton hirdette meg felszabaduló munkaerejét. Ugyanott fogadóórát tartott, sőt, CV- t is adott át az iránta érdeklődőknek. Nem lehet tudni, mekkora szerepe volt ennek abban, hogy nem sokkal később a Danubius Rádióhoz igazolt. Mindenesetre jó PR-akció volt, az ötletre akkoriban "ugrott" a sajtó.

Kreatív szakembereknek ajánlott

A HR-szakemberek mindenesetre azt tapasztalták: a hagyományos álláskeresési technikáktól, módszerektől egyelőre leginkább a kreatív területen dolgozók (reklám, marketing, média) és a pályakezdők mernek elrugaszkodni. Előbbieknél ez szükségszerűen a szakmájukból ered. Utóbbiak pedig bizonyítani szeretnék naprakészségüket a modern kommunikációs formák használatában és ki akarnak ugrani a szürke tömegből.

PowerPoint prezentáció, saját weboldal

A kreativitás kisebb léptékben más munkavállalói csoportoknál is megjelenik. Hegymegi Orsolya, a Grafton Recruitment vezető tanácsadója elmondta: kaptak már pénzügyestől saját magáról szóló, precízen kidolgozott PowerPoint prezentációt. Mindezt látványos formában, korábbi munkahelyekkel, karrierállomásokkal, céglogókkal és folyamatábrákkal. Egy másik jelölt Magyarország-térképen örökítette meg karrierjének korábbi helyszíneit, de pályakezdő is foglalta már plakátba addigi "szakmai életútját". Informatikai szakemberek rendre küldenek az e-mailben továbbított CV mellé saját weboldalukra mutató linkeket.

Joó Zsuzsanna karriertanácsadót egy huszonéves fiatalember lepte meg rendhagyó motivációs levéllel. A jelölt a szokásos szöveg helyett több pontban, prezentációszerűen sorolta, miért éppen ő a legalkalmasabb adott pozícióra.

Művészi fotó adminisztrátorról: nem hatásos

A szokatlan pályázásnak azonban megvannak a buktatói. Mint arról Hegymegi Orsolya beszámolt, a kreativitás és az eredetiség jegyében kaptak már versidézettel tűzdelt, vagy épp művészi hatású fotóval felturbózott önéletrajzot is. Az ötletesség ilyenkor válik kétélű fegyverré, hiszen egy telefonos ügyintézői állásra pályázáskor inkább nevetséges, mintsem kreatív.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!