Bajban a nyugat-dunántúli munkások

Vágólapra másolva!
Vannak bővíteni akaró cégek, ám várhatóan telephelyek szűnnek meg a Nyugat-Dunántúlon. Számítani lehet arra, hogy az egyszerű, betanított munkára épülő termelés Európának ebből a részéből is kiszorul - foglalta össze a nyugat-dunántúli munkaerőpiac jelenlegi helyzetét a régiós munkaügyi központ főigazgatója a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács nagykanizsai ülésén.
Vágólapra másolva!

Kiss Ambrus szerint megindult a telephelyek felszámolása, de a tervezett új beruházások hatásaként a foglalkoztatási helyzet akár pozitívabb is lehet a válság előttinél. Az látható, hogy a beruházók olyan tevékenységekbe kezdenek, amelyek munkahelyeket takarítanak meg, vagyis az egyszerű, betanított munkára épülő termelés visszaszorul, az ilyen munkakörben foglalkoztatottak körében ezért tartós munkanélküliségre kell számítani a régióban. A hírek a kapacitások és a termelés élénküléséről szólnak, de a kilábalás valójában még nem kezdődött el - fogalmazott a főigazgató.

70 százalékkal több munkanélküli

A második negyedévben 408 ezer foglalkoztatott volt a Nyugat-Dunántúlon, ahol a munkanélküliek száma 36,5 ezer, s ez 70 százalékkal haladja meg az évtizedes átlagot.

Kiss Ambrus szerint szeptember-október folyamán élénkülés várható a munkaerőpiacon, amire most az az érdekes helyzet jellemző, hogy a bejelentett üres álláshelyek számánál többen találnak új munkahelyet. A munkaügyi szervezet ugyanis az üres álláshelyek 30-40 százalékáról kap információt.

Nő a feketemunka

A szakemberek tapasztalata szerint nőtt a feketefoglalkoztatás, ami abból látható, hogy a bejelentett álláskeresők egy része egy idő után "eltűnik". Csökkent a régióban kínált külföldi álláslehetőségek száma is, bár Ausztriából a következő hónapokban ismét várhatóak ajánlatok.

A nyugat-dunántúli régióban összesen 3,2 milliárd forint támogatást szereztek a pályázók munkahelyek megőrzését szolgáló alapokból. A források elosztása azonban sok jogos elégedetlenséget és vitát váltott ki, mert például lassú a pályázatkötési ütem - ismerte el a főigazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!