Merces: 188 ezer forint az átlagfizetés az állami társaságoknál

Vágólapra másolva!
Az állami cégeknél dolgozók jó fizetést kapnak - írja a Napi Gazdaság egy felmérésre hivatkozva. A kutatás alapján egy állami cégnél dolgozó műszaki vezető 664 ezer forintot vihet haza, egy mozdonyvezető pedig 276 ezer forintot kap.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az állami tulajdonú nagyvállalatok számítanak az egyetlen munkaerő-piaci területnek, ahol a válság ellenére sincsenek elbocsátások, sőt továbbra is erős toborzás folyik - idézi a Napi Gazdaság a Merces bérinformációs portál legfrissebb elemzését. A Workania által működtetett oldalon megjelent kutatás szerint az ebben a szegmensben a bruttó havi átlagfizetés 188 ezer forint.

A női munkavállalók - akik az adatbázisban 63 százalékkal szerepelnek - átlagjövedelme ennél tíz százalékkal kevesebb. A fővárosban dolgozók magasabb átlaga itt is érvényesül: az országos átlagnál 20 százalékkal többre, 222 ezer forintra számíthatnak. A felmérés szerint a nyugati országrész megyéiben fizetnek még jól: Tolnában 205 ezer forint, Zalában 187 ezer forint és Vasban 185 ezer forint a havi átlagbér. A szakmai tapasztalatot azonban kevéssé honorálja az állam: a felmérés szerint a 3-5 év gyakorlattal rendelkezők bruttó havi átlaga eléri a 199 ezer forintot, míg a tíz évnél hosszabb ideje dolgozóknál ez csupán 192 ezer forint.

Az állami vállalatoknál elhelyezkedve megtérül a tanulásba fektetett energia: a posztgraduális végzettségűeknek a legmagasabb ugyanis az átlagjövedelme (289 ezer forint), őket az egyetemi diplomával rendelkezők követik (268 ezer forint), a főiskolát végzettek átlagbére a harmadik a sorban (222 ezer forint). A középfokú szakérettségi birtokosai többet keresnek (155 ezer forint), mint az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők (149 ezer forint). Továbbra is van előnye az érettségi megszerzésének, mivel az érettségizettek havi 17 ezer forinttal magasabb jövedelemre számíthatnak az érettségivel nem rendelkezőkhöz képest.

A Mercer listája szerint egy állami cégnél dolgozó műszaki vezetők havi átlagbére 664 ezer forint, a pénzügyi és gazdasági igazgatóké 549, a főosztályvezetőké pedig 441 ezer forint. Az iskolaigazgatók 278, a mozdonyvezetők 276, a pszichológusok 188, az úszómesterek pedig 103 ezer forintot kapnak átlagosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről