Régóta ismert tény, hogy az ételallergiás megbetegedések esetén táplálkozásbeli változásokkal, különböző diéták alkalmazásával jelentős tünetcsökkenés érhető el. A táplálkozás összetételének egyik faktora az ún. probiotikumok fogyasztása. Probiotikumnak hívjuk azokat a bélbarát baktériumokat, melyek ellenállnak a gyomorsavnak, és élve eljutnak a vastagbélbe. Ezek szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) és bifidobaktériumok. Használatukkal a bélflóra összetétele célzottan és kedvező irányban befolyásolható. A probiotikumok pozitív hatásai közé tartozik a szervezet ellenálló képességének növelése, az immunrendszer erősítése számos allergiát kiváltó tényezővel szemben, a koleszterinszint csökkentése, valamint a szervezet vitaminfeldolgozásának fokozása.
Az Allergy c. szakmai folyóirat legutóbbi számában finn kutatók által közölt cikk újból ráirányította a figyelmet a tehéntej-allergia és az étkezési szokások között fennálló összefüggésre. A kutatók 230 ekcémás gyermeket vontak be a vizsgálatba. Négy héten keresztül a szokásos kezelésen (tej kiiktatása az étrendből, ekcéma helyi kezelése) mellett a gyermekek egy része probiotikumot (Lactobacillus GG törzset), másik részük placebót kapott.
A vizsgálat során négy hét elteltével minden gyermekben jelentősen - 65%-kal - csökkentek a tünetek. A tünetjavulás egy alcsoport kivételével egyforma volt a probiotikumot és a placebót szedők körében. A kivételt képező alcsoportban azonban a tünetek javulása lényegesen nagyobb mértékű volt, mint a placebót szedők körében - ezt a csoportot az ún. IgE-szenzitizált gyermekek képezték.
A tehéntej-allergiát tudományosan három alcsoportra lehet osztani. Az első alcsoportot képezik az ún. IgE-szenzitizáltak, akiknél tehéntej elfogyasztását követően főként bőrtünetek jelentkeznek. A második alcsoportba tartoznak azok, akiknél a tehéntej az elfogyasztást követően rövid időn - pár órán - belül gyomor-bélrendszeri tüneteket eredményez. Ezt a csoportot nevezik nem IgE-szenzitizált csoportnak. A harmadik alcsoportba tartoznak azok, akinél a tehéntej a fogyasztást követően órákkal vagy napokkal eredményez gyomor-bélrendszeri tüneteket. Érdemes megjegyezni, hogy sokan a laktózintoleranciát (tejcukor-érzékenységet) is allergiának gondolják, noha annak az allergiához semmi köze.
A vizsgálat alapján elmondható, hogy azoknál a tehéntej-allergiás gyermekeknél, akiknél a bőrtünetek dominálnak, a bőrtünetek kezelése, illetve a tehéntej kerülése mellett érdemes a kezelésbe probiotikum fogyasztását is beiktatni.
Allergy. 2005 Apr; 60(4):494-500.