A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kérdéses a budapesti motorcsónak-vb futam

Vágólapra másolva!
Még százmillió forint hiányzik a jövő hét végére tervezett, budapesti Forma-1-es motorcsónak-világbajnoki futam lebonyolításához. A szervezők mégis elszántak, nem akarják lemondani a versenyt.
Vágólapra másolva!

Rémregénybe illő történet, amit Andics József, a tervezett, budapesti Forma-1-es motorcsónak-világbajnoki futam rendezője mesélt. Az előzményekhez tartozik, hogy kezdetben két évig Budapesten, majd kilenc éven át Dunaújvárosban rendezték meg a Forma-1-es motorcsónak-vb futamot. Nicolo di San Germano, a sorozat jogtulajdonosa azonban már évek óta szerette volna visszatelepíttetni a versenyt a fővárosba, ahol sokkal jobbak a körülmények, gyönyörű a környezet. Az áthelyezés mellett szólt az is, hogy a gazdasági gondokkal küzdő Dunaferr erre az esztendőre már nem vállalta a főszponzor szerepét.

Nicolo di San Germano tavaly tárgyalt Deutsch Tamás sportminiszterrel is, aki támogatásáról biztosította a jogtulajdonost és a verseny szervezőit. A miniszter tavaly novemberben egyik helyettes államtitkárát bízta meg az ügy gyakorlati vitelével, a megbízottal azonban - állandó más irányú elfoglaltságai miatt - hónapokon keresztül képtelenek voltak találkozni a szervezők.

Később aztán valaki elszólta magát, s kiderült, a bujkálásnak az volt az oka, hogy a minisztérium Budapesten - politikai okok miatt - nem akarta támogatni az eseményt. Andics József hozzáteszi, azért valami hiba mégiscsak becsúszhatott, hiszen a Széchenyi tervre beadott pályázatukra kaptak tizenötmillió forintot. A szervezők számára biztos volt, hogy önerőből az első években képtelenség pénzügyileg önállóan megoldani a versenyt, ehhez százharmincmillió forintra lenne szükség, s ezt állami segítség nélkül nem tudják előteremteni. Az év elején a gazdasági miniszternél kérvényezték, hogy a versenyre, törvény adta jogánál fogva, oldja fel a dohányreklámok tilalmát. Az erről szóló határozatot májusban írásban meg is kapták a szervezők - az engedélyen márciusi dátum szerepelt. Májusban azonban már hiába vették fel a kapcsolatot a dohánygyártókkal, addigra azok már elköltötték vagy lekötötték éves propagandakeretüket. Úgy álltak hát a szervezők, hogy mintegy százmillió forintjuk hiányzik a rendezéshez.

A kormányváltás után azonnal felvették a kapcsolatot az új miniszterrel, Jánosi Györggyel, aki messzemenőkig támogatta a tervet. A megvalósításra több elképzelés is elhangzott, esetleges állami támogatásról, kormánygaranciáról vagy hitelfelvételről volt szó. Andics úgy tapasztalja, bár a politikai akarat megvan, a minisztériumi adminisztráció a régi, s minden hallatlanul lassan megy. Hiába kérte az illetékestől, hogy az idő rövidsége miatt minden értesítést telefaxon vagy elektronikus levélben küldjön meg számára, tegnapi érdeklődésére elmondták, elküldték a levelet, a posta majd kézbesíti.

Idő pedig alig van, a verseny időpontja június 23-a, a versenyzők és a nemzetközi szövetség képviselői kilenc nap múlva érkeznének. Andics Józsefnek legkésőbb ma estig közölnie kell Nicolo di San Germanóval, lesz-e verseny. Ha le kell mondani, az mintegy 25 millió forintnak megfelelő bánatpénz kifizetését jelenti a semmiért, s olyan presztízsveszteség éri az országot, ami lényegesen nagyobb kárt okoz a még hiányzó százmillió forintnál.

Andics József azt mondja, olyan most a helyzet náluk, mint évekkel ezelőtt az autós Forma-1-gyel volt, amíg az állami vezetés rá nem jött: ha a verseny önmagában nem is gazdaságos, azért az ország hasznot húz a futamból. Számos szállodai helyet foglalnak le a verseny kapcsán, amúgy a szállodák csaknem üresen állnak, s a vendégek is jelentős összegeket költenek, az ország hírnevének növelése is számottevő, hiszen nyolcvan ország televíziója közvetíti egészében vagy részben az eseményt. Andics József tegnap délután még tárgyalt Köpf Károly helyettes államtitkárral, aki megnyugtatta, a segítség meglesz, a szerződés aláírásához szükséges papírmunka azonban időigényes. Andics József este már nyugodtabb volt, s mint mondta, teljes erővel folytatják az előkészületeket, s lesz, ami lesz, nem mondja le a versenyt.

Faludi Gábor

Korábban:

Látványos bukások a motorcsónak-vb futamon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!